Γκιζλεμέ Μυτιλήνης – Το υπέροχο γλυκό του Τριωδίου – Από την Άννα Καταχανά

Γκιζλεμέ Μυτιλήνης – Το υπέροχο γλυκό του Τριωδίου
Άννα Καταχανά Katahana
Από την Άννα Καταχανά – Ανταποκρίτρια του Έμβολος στην Θεσσαλονίκη

Το παραδοσιακό γλυκό της Μυτιλήνης για τις αποκριές. Η αλμυρή γεύση της ξερής μυζήθρας με την γλυκιά γεύση του πετιμεζιού κάνει τον τέλειο συνδυασμό γλυκού και αλμυρού. Μπορούμε να τα βουτήξουμε μέσα σε πετιμέζι (βράσμα), σε μέλι ή σιρόπι.

Η συνταγή δική σας.


Υλικά για το φύλλο (4 φύλλα):

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουτ. Γλυκού ζάχαρη

½ κουτ. Γλυκού αλάτι

2 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο

Και νερό όσο πάρει.

Υλικά για το μείγμα:

1 ξερή μυζήθρα

1 κουτ. Γλυκού μοσχοκάρυδο

1 κουτ. Γλυκού κανέλα

2 κουτ. Γλυκού ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής:

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπάλες που θα τα ανοίξουμε σε 4 φύλλα.

Γκιζλεμέ Μυτιλήνης 1Ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτό φύλλο και ρίχνουμε λίγο αλεύρι για να μην κολλάει στον πλάστη.

Γκιζλεμέ Μυτιλήνης 2Ρίχνουμε στο φύλλο μας λίγο λάδι και μετά το ¼ από το μείγμα μας σε όλο το φύλλο ομοιόμορφα.

Γκιζλεμέ Μυτιλήνης 3Ρίχνουμε λίγο λάδι πάνω από το μείγμα μας και το τυλίγουμε με προσοχή.

Γκιζλεμέ Μυτιλήνης 4Κόβουμε το ρολό μας σε κομμάτια και τα τοποθετούμε μέσα σε λαδωμένο ταψί.

Γκιζλεμέ Μυτιλήνης 5 Ρίχνουμε λίγο λάδι πάνω από τα κομμάτια. Επαναλαμβάνουμε όλη την παραπάνω διαδικάσια και για τα υπόλοιπα 3 ζυμάρια μας. Όταν γεμίσουμε τα ταψιά μας με τα λαδωμένα κομμάτια, τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC πάνω κάτω για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να κοκκινήσουν.

Γκιζλεμέ Μυτιλήνης 6Περιχύνουμε τα κομμάτια μας με πετιμέζι, μέλι ή σιρόπι.

Γκιζλεμέ Μυτιλήνης 7

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Αλματώδης αύξηση της κύστης κόκκυγος στους νέους
Επόμενο άρθροΟ.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας: Λειτουργία γραφείων