Γκιούλμπασι αρνί – Αυθεντική δωρική γεύση

Γκιούλμπασι αρνί

Μια γευστική δημιουργία με πινελιές ρουστίκ. Ένα φαγητό της γιορτής αλλά και ιδεατό για πικ νικ δίπλα στη θάλασσα ή στο βουνό.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Είναι από αυτά τα φαγητά που τρώγονται και την επόμενη ημέρα χωρίς να χάνουν την νοστιμάδα τους.

Μικρή θυμάμαι πολλές φορές ο θείος μου και μετά ο αγαπημένος μου ξάδελφος ο Γιώργος έφτιαχναν γκιούλμπασι, με αρνί δικό τους και δίπλα έφτιαχναν ένα μικρό γκιούλμπασι από κοτόπουλο ή κόκορα ή χοιρινό επειδή δεν τρώω το αρνί.

Πάντως εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος κρέατος προτιμάτε και ακόμα να το κόψετε σε κομμάτια. Μπορείτε ακόμα να κάνετε συνδυασμό 2 διαφορετικών κρεάτων και να χρησιμοποιήσετε και λίγο βούτυρο ή να βάλετε και λίγες πατάτες μέσα στη λαδόκολλα.

Ο Γιώργος στο φούρνο έβαζε πάντα και ένα ταψί πατάτες λαδορίγανη, με εξαιρετικό δικό τους ελαιόλαδο και άγρια ρίγανη και θυμάρι.

Όνειρο γεύση…

Γκιούλμπασι αρνί 2

Γκιούλμπασι αρνί

Από τον Γιώργο Καλογερόπουλο, Αγ.Τριάδα Ναυπλίου

Υλικά

11/2  μπούτι αρνίσιο

200 γρ. κεφαλογραβιέρα

3 σκελίδες σκόρδο

50 – 70 γρ. βούτυρο

1 λεμόνι κομμένο στη μέση

Χυμό από 1 λεμόνι

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

100 ml κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά

 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

2 πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε κομμάτια

1 πιπεριά πράσινη, κομμένες σε κομμάτια

2 ντομάτες,  κομμένες κυδωνάτες

Ρίγανη

Θυμάρι

Κλωναράκια ρίγανη

Γκιούλμπασι αρνί

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε το κρέας το καθαρίζουμε και περνάμε την επιφάνειά του με τις 2 κούπες από το λεμόνι.

Με κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε σε διάφορα μέρη το μπούτι του αρνιού και μέσα βάζουμε τα κομματάκια σκόρδου και σε άλλες τα κομματάκια της κεφαλογραβιέρας.

Περιλούζουμε το κρέας με το κρασί και το αφήνουμε λίγο να το απορροφήσει. Πασπαλίζουμε όλες τις μεριές του κρέατος με το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη ρίγανη και το θυμάρι.

Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε και λίγο ακόμα χυμό λεμονιού.

Περνάμε το κρέας με τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι από όλες τις μεριές.

Απλώνουμε τη λαδόκολλα και μέσα βάζουμε το κρέας και δίπλα του τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και βάζουμε 2 ολόκληρα κλωναράκια ρίγανης. Κλείνουμε σφιχτά τη λαδόκολλα.

Από πάνω βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και σφίγγουμε καλά το φαγητό μας.

Το βάζουμε μέσα σε μεγάλο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 1 ώρα περίπου.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3 ώρες.

Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και μετά τη λαδόκολλα. Χρειάζεται προσοχή γιατί ο αχνός είναι καυτός.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα δίπλα σε μια πλούσια πράσινη σαλάτα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 15 Απριλίου 2024