Μια απίθανη γιορτινή γεύση πολύ νόστιμη και εύκολη. Εσείς ετοιμάζετε τις σαλάτες και τα ορεκτικά και εκείνο σιγοψήνεται και μελώνει στο φούρνο. Μια ξεκούραστη συνταγή που σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε την παρέα των προσκεκλημένων σας αντί να είστε «μέσα στην κουζίνα».
Εθιμική γιορτινή γεύση καθαρά ελληνική.
Εκτός από το αρνί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη κρέατος από κοτόπουλο και κόκορα μέχρι χοιρινό.
Η επιλογή δική σας.
Γκιούλμπασι
Από τον Λαέρτη Οικονόμου, executive chef
Υλικά 6 άτομα
- 2 κιλά αρνί μπούτι ή μπροστινό, ολόκληρο ή σε κομμάτια
- Αλάτι θαλασσινό
- Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
- Ρίγανη και θυμάρι
- 1 ποτήρι λευκό κρασί ή κόκκινο
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε τέταρτα
- 250 γρ. κεφαλοτύρι
- Χυμό λεμονιού
- 1 πιπεριά πράσινη και 1 κόκκινη, ψιλοκομμένες χωρίς τα σπόρια
Τρόπος παρασκευής
- Βάζουμε το μπούτι σε μεγάλο μπολ και το πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένα πιπέρια, τη ρίγανη, το θυμάρι, το σκόρδο, το κρασί, το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 5-6 ώρες.
- Στον πάγκο απλώνουμε διπλή λαδόκολλα και επιφανειακά αλουμινόχαρτο και βάζουμε το κρέας και ανάμεσά του το κεφαλοτύρι, τις πιπεριές.
- Τυλίγουμε σφιχτά και ολόγυρα βάζουμε και σπάγγο.
- Ακουμπάμε το κρέας στο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 2 ώρες και 40 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και ξετυλίγουμε προσεκτικά γιατί ο αχνός είναι καυτός.
- Σερβίρουμε με σαλάτες και πατάτες.