Για τους χορτοφάγους και εκείνους που θέλουν κάτι πιο ελαφρύ ή αυτούς που έχουν αλλεργία ή δεν αρέσει το αρνί ετοιμάζουμε την καλύτερη μαγειρίτσα που θα «υιοθετήσουν» όλοι μόλις την δοκιμάσουν.
Την μαγειρίτσα δοκίμασα στην αγαπημένη μου Μονή του Αγίου Διονυσίου του Εν Ολύμπω, πριν από 2 χρόνια που κάναμε εκεί Ανάσταση.
Γαστρονομική εμπειρία σε ένα περιβάλλον ονείρου.
Η συνταγή δική σας με τις ευχές μας για καλή Ανάσταση με ανάταση ψυχής, υγεία και ευημερία.
Η συνταγή δική σας.
Μαγειρίτσα με μανιτάρια και αρωματικά
Από τον Πατέρα Πορφύριο της Μονής Αγίου Διονυσίου του Εν Ολύμπω, Όλυμπος
Υλικά
700 γρ. μανιτάρια φρέσκα πλευρώτους, λεντινούλες, πορτομπέλο κομμένα σε φέτες
Επιλεκτικά ποικιλία άγριων μανιταριών αποξηραμένα
1 σφηνάκι ούζο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι μυρώνια
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο το λευκό του μέρος, ψιλοκομμένο
1 μαρούλι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα
2 κ.σ. βούτυρο εκλεκτό
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το αυγολέμονο
2 κρόκους αυγών
2 κ.σ. κορν φλάουρ
Φρεσκοστιμμένο χυμό από 2 λεμόνια
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε μία κατσαρόλα βούτυρο και το αφήνουμε να κάψει καλά σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο, το ξερό κρεμμύδι και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 5-7 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε και αυτό για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε και τα μανιτάρια στην κατσαρόλα ανακατεύοντας για 5 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ούζο. Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και τότε προσθέτουμε τον άνηθο και μάραθο, τα μυρώνια , τις καυκαλήθρες, και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά .
Προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί και στο τέλος προσθέτουμε το μαρούλι και το ξύσμα από το λεμόνι.
Αφήνουμε για 5 λεπτά και η μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Στο μπλέντερ βάζουμε 2 κουταλιές νερό χλιαρό και ρίχνουμε τα αυγά τα χτυπάμε ελαφρά και προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια και το κορν φλάουρ και τα χτυπάμε καλά.
Αμέσως μετά προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από ζουμί της μαγειρίτσα και ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα ανακινούμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Την κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο δίπλα στα αυγά του Πάσχα.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από τα φρέσκα και ποικιλία άγριων μανιταριών αποξηραμένων τα βάζουμε σε νερό διαβάζοντας τις οδηγίες της συσκευασία και τα σουρώνουμε. Τα χρησιμοποιούμε όπως τα φρέσκα μανιτάρια.