Πριν λίγες ημέρες, προσκεκλημένοι του υπερδραστήριου Δημάρχου Ελασσόνας, Νίκου Γάτσα επισκεφθήκαμε, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικού ταξιδιού, την Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού, στη νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου.
Φύση υπέροχη στους πρόποδες του αγαπημένου μου βουνού, που οι κορυφές του ήταν χιονοσκεπασμένες. Η Μονή απέχει περίπου 28 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα και η διαδρομή μοναδική ανάμεσα σε πλατανόδαση και ενδιαφέροντα αρχαιολογικά μνημεία. Μας υποδέχθηκαν οι μοναχοί που ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι.
Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα και το όνομα Σπαρμός προέρχεται από το ομώνυμο χωριό που υπήρχε παλαιό μετόχι της Μονής.Στο καθολικό της Μονής υπάρχει επιγραφή με την ημερομηνία 1633, πάντως η λειτουργία της Μονής αναφέρεται στο 1602. Η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή στις αρχές του 18αιώνα.
Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση του μοναστηριού διευκόλυνε τη συστηματική παροχή βοηθείας στους κλεφταρματολούς του Ολύμπου. Η σύμπραξη της Μονής με τους Έλληνες οπλαρχηγούς κατά των Τούρκων, επιβεβαιώνεται τόσο από χειρόγραφα μοναχών όσο και από πληροφορίες ξένων περιηγητών. Αργότερα η Μονή γνώρισε παρακμή, σήμερα η παρουσία των μοναχών είναι σημαντική.
Οι μοναχοί για ευλογία μας έδωσαν γεμιστά μελομακάρονα με καρύδια, που καλλιεργούνται στην περιοχή, όπως και το τσάι βουνού με μέλι που μας προσέφεραν. Άρωμα μοναδικό και γεύσεις απίθανες.
Φύγαμε με τις καλύτερες αναμνήσεις και βέβαια ζήτησα την συνταγή για να την μοιραστώ μαζί σας.
Γεμιστά μελομακάρονα του μοναστηριού
Aπό την Ιερά Μονή Αγ. Τριάδας, Σπαρμού, Ολύμπου
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
2 ποτήρια νερού ηλιέλαιο
247 γρ. ζάχαρη
200 ml. χυμός πορτοκαλιού
200 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
1 κ.σ. κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
130 ml κονιάκ
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλο
1 κ.σ. σόδα
1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
2 ποτήρια µέλι
2 ποτήρια νερό
490 γρ. ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα και την κανέλα και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό και ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά και την ρίχνουμε τον κάδο.
Προσθέτουμε το κονιάκ ή το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε στο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Σιγά σιγά ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο με τα υγρά και ανακατεύουμε με το σύρμα αρχικά.
Μόλις δημιουργηθεί η ζύμη αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι για λίγο απαλά για να μην σκληρύνει η ζύμη.
Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και απαλή.
Αφήνουμε τη ζύμη, σκεπασμένη να «ξεκουραστεί» για 25 λεπτά.
Πλάθουμε ανάμεσα στα χέρια μας μπαλάκια ζύμης και τα πατάμε να γίνουν πλακέ, βάζουμε τα καρύδια και τα κλείνουμε πατώντας τα ελαφρά.
Αν θέλουμε κάνουμε με το πιρούνι σχήματα.
Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα μελομακάρονα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να είναι ψημένα και από μέσα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα βάζουμε σε ένα ταψί κοντά το ένα με το άλλο.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά και ξαφρίζουμε το σιρόπι.
Περιχύνουμε τα μελομακάρονα όπως είναι κρύα με το ζεστό σιρόπι για 4-5 λεπτά γυρίζοντάς τα και από την άλλη μεριά.
Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδι ψιλοκομμένο.
Για να διατηρηθούν φρέσκα τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε μεταλλικά κουτιά όπως τα μπισκότα.