Γαλακτομπούρεκο σε αποδόμηση με καραμέλα μελιού και πινελιές κανέλας

Μια πρωτότυπη εκδοχή του παραδοσιακού γαλακτομπούρεκο με σύγχρονη ματιά από την Ντίνα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Πολύ μου άρεσε γιατί έχει ένα τουιστ, μια διαφορετική πινελιά. Η γεύση με συγκίνησε αφού πραγματικά απογειώνει… παιχνιδιάρικο, γιορτινό και συνάμα νόστιμο… Θα ήθελα να δω και ένα μπακλαβά καρυδένιο ή μια μπουγάτσα δοσμένη με τέτοιο τρόπο…
Περιμένουμε λοιπόν! Αξίζει να το τολμήσουμε για τους προσκεκλημένους μας σε κάθε γιορτή… που η παράδοση θέλει γαλακτομπούρεκο ή γαλατόπιτα μαζί με φραουλίτσες

Η συνταγή δική σας.

Γαλακτομπούρεκο 2

Από τον Ντίνα Αδάλογλου Κυμινιώτισσα υπέροχη μαγείρισσα και γλυκαντζού!

Υλικά

Για την κρέμα

400 ml. γάλα

100 ml. κρέμα γάλακτος

50 ml. νερό

Μια πρέζα αλάτι

Μια πρέζα βανιλίνη

90γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Ξύσμα από μισό λεμόνι, πορτοκάλι, λάιμ

20γρ. βούτυρο αγελάδος

Για τα φύλλα

50γρ. βούτυρο

100γρ. φύλλο κρούστας

 Για την καραμέλα μελιού

60γρ. ζάχαρη για καραμέλα

50 ml. νερό

50 γρ. ζάχαρη

Ξύλο κανέλας

50 γρ. μέλι

5 σταγόνες χυμό λεμονιού

50ml κονιάκ

Για το πασπάλισμα

Κανέλα σε σκόνη

Γαλακτομπούρεκο

Τρόπος Παρασκευής

Για την κρέμα

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το αλάτι, την κρέμα, την βανιλίνη, το νερό και τη ζάχαρη. Μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε  το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει και αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα των εσπεριδοειδών.

Για το φύλλο

Θερμαίνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει καλά και το αφήνουμε στην άκρη για 2 λεπτά μέχρι να διαχωριστεί  το λίπος από το γάλα. Αλείφουμε  τα φύλλα πολύ ελαφριά και τυλίγουμε σε σπόγγο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο  φούρνο στους 180Ο C για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Για την καραμέλα

Θερμαίνουμε σε σκεύος μια χούφτα από ζάχαρη για καραμέλα μέχρι να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Έπειτα πασπαλίζουμε σε δόσεις με την υπόλοιπη μέχρι να λιώσει όλη. Κρατάμε στην φωτιά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα αλλά να μην σκουρύνει τελείως (130ο C αν έχουμε θερμόμετρο).  Αποσύρουμε από την φωτιά και σβήνουμε με κονιάκ.  Βάζουμε και πάλι  στη φωτιά μέχρι να βράσει, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξύλο κανέλας. Βράζουμε  για δύο λεπτά και τέλος  ενσωματώνουμε  το μέλι.

Στήνουμε το πιάτο βάζοντας πρώτα την κρέμα σε  dots, στερεώνουμε το φύλλο και περιχύνουμε με το σιρόπι. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με κανέλα.

Προηγούμενο άρθροΚεφτέδες τόνου από την Ιερά Μονή Εκοσιφοίνισσας
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου 2020