Γαλακτομπούρεκο Ευρυτανίας – Η «μυστική» συνταγή του Καρβέλη

Στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας είναι κουκλίστικο. Πέτρινα σπίτια, καλντερίμια και μια θέα μοναδική από το παράθυρο του ζαχαροπλαστείου Ρακόμελου, που διατηρεί ο γιός του Καρβέλη, γνωστός για το γαλακτομπούρεκό του.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα- Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ολόγυρα βουνά αγέρωχα χιονισμένα, ποτάμια, καθάριος βουνίσιος αέρας. Η βόλτα μας στα καλντερίμια του Μεγάλου Χωριού, ξεκινά με τσάι του βουνού με μέλι και αυτό το Θεϊκό γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη. Ίσως είναι το γάλα και τα σπιτικά αυγά που το κάνουν μοναδικό… ίσως η ατμόσφαιρα…

Στη συνέχεια στον απίθανο ξενώνα «Ανεράδα» απολαμβάνουμε τον καφέ με συζήτηση για τα δρώμενα της Ευρυτανίας με την χαρισματική Μαρία, ιδιοκτήτρια του ξενώνα. Το πρωινό της μοναδικό και το σαλόνι ένα σκηνικό παραμυθένιο. Το μεσημεριανό μας φαγητό απολαμβάνουμε λίγο πιο την είσοδο του χωριού στην ταβέρνα Πανόραμα. Δοκιμάσαμε πολλά πιάτα και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να σας πω ποιό είναι το καλύτερο γιατί η κουζίνα της οικογενειακής ταβέρνας με ενθουσίαση.

Τα πετρόσπιτα του Μεγάλου Χωριού

Ο περίπατος στο χωριό μέχρι το ποταμάκι είναι εξόχως αναζωογονητικός να πάτε. Η Ευρυτανία είναι τόπος εμπειριών ένας τόπος των τεσσάρων εποχών… κάθε μια έχει το δικό της χρώμα και ομορφιά…

Από το Μεγάλο Χωριό λοιπόν «δια χειρός Καρβέλη», η μυστική συνταγή.

Αν πάλι να δοκιμάσετε το γαλακτομπούρεκο στην αυθεντική του έκδοση δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε μέχρι εκεί…

Ο Καρβέλης με το γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Από τον  Καρβέλη, γλυκοποτείο, Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας

Υλικά   

 2 λίτρα γάλα φρέσκο

500 γρ. σιμιγδάλι

400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

250 γρ. βούτυρο

10 αυγά

3 βανίλιες

500 γρ. φύλλο γα γαλακτομπούρεκο

Για το σιρόπι

4 ποτήρια νερό

4 ποτήρια ζάχαρη

2 βανίλιες

Tρόπος Παρασκευής    

Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο να βράσει.

Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά.

Ρίχνουμε τα αυγά στην κατσαρόλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς και την αφήνουμε στην άκρη.

Λιώνουμε λίγο βούτυρο και περνάμε το ταψί.

Στο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.

Ρίχνουμε την κρέμα και στρώνουμε με τη μαρίζ την επιφάνεια.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C και μετά από 20 λεπτά το κατεβάζουμε στους  180ο C  για 40 λεπτά.

Παράλληλα φτιάχνουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει».

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε.

Το αφήνουμε για 2 ώρες να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.