Γαλακτομπουρεκάκια σαν φλογέρες – Σπέσιαλ γλύκισμα!!!

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού

Ένα απίθανο γλύκισμα που θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Είναι εύκολο στην παρασκευή του και σίγουρα θα επαναληφθεί πολλές φορές. Η κανέλα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι Κεϋλάνης.

Η συνταγή δική σας…

Γαλακτομπουρεκάκια σαν φλογέρες

Από την Φωτεινή Κασσαβέτη εξέχουσα βοτανολόγο και μαγείρισσα   από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Φύλλο κρούστας έτοιμο

Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙΟΥ

500 γρ. γάλα

80 γρ. ζάχαρη

100 γρ. αυγά (4 αυγά)

2 δόσεις βανίλια

50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

30 γρ. βούτυρο ευρωπαϊκό

Μισό ξύσμα λεμόνι ακέρωτο

ανθόνερο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

500 γρ. ζάχαρη

340 ml. νερό

50 γρ. γλυκόζη

ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ

Κανέλα σε σκόνη

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τα 40 γρ. ζάχαρης, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ζεσταθεί το μίγμα χωρίς να βράσει.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τα ανακατεύουμε με το σύρμα και ρίχνουμε σιγά σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά μας προσθέτουμε το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε στο μπολ μας,  λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι  να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Βάζουμε και πάλι όλο το μίγμα μέσα στη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα σιμιγδαλιού να πήξει. Στο σημείο αυτό, προσθέτουμε προαιρετικά, το βούτυρο. Συνεχίζουμε  το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να ξαναπήξει η κρέμα. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να απλωθεί σε όλη τη κρέμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Μέσα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν πλήρως η ζάχαρη και η γλυκόζη μέσα στο νερό. Αφήνουμε να βράσε το σιρόπι για 2 – 3 λεπτά περίπου. Προκειμένου για γαλακτομπουρεκάκια σιροπιάζουμε με τη μέθοδο ζεστό σιρόπι – ζεστό γαλακτομπουρεκάκι.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ή ταψί.

Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα κρούστας. Με κοφτερό μαχαίρι,  κόβουμε τα φύλλα στην μέση του μήκους τους, οπότε έχουμε ρολά στενά και μικρά.  Κόβουμε τα φύλλα στη μέση και τα βάζουμε σε στίβες των δύο ή τριών φύλλων. Βουτυρώνουμε τα φύλλα μεταξύ τους και στο πάνω φύλλο, βάζουμε μια κουταλιά κρέμας γεμάτη, κλείνουμε τα πλαϊνά για να ασφαλίσουμε τη γέμιση και ρολάρουμε όχι πολύ σφικτά για να μη σκάσει το φύλλο . Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα και την γέμιση.

Στο ταψί βάζουμε τα ρολά μας το ένα δίπλα στο άλλο και αν θέλουμε βουτυρώνουμε στην επιφάνεια, τα ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 50 – 60 λεπτά. Είναι έτοιμα μόλις ροδίσουν  καλά.

Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε σιγά αρχίζοντας από τα πλάγια, το μισό σιρόπι και το αφήνουμε λίγα λεπτά να ρουφήξει, στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί για να μείνει το φύλλο τραγανό.

Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με κανέλα σε σκόνη…

Απίθανη γεύση