Φουρνιστό γιουβέτσι με κοτόπουλο – Φαγάκι της αγάπης

Το γιουβέτσι αρέσει σε όλους και κάποτε αποτελούσε το Κυριακάτικο φαγητό των Ελλήνων. Αντί για κριθαράκι ανάλογα με την περιοχή έβαζαν χυλοπίτες, μακαρόνια όλων των ειδών και αρκετά μπαχαρικά. Αν θέλουμε μπορούμε να μαρινάρουμε το κοτόπουλο από το βράδυ στο κρασί και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και να τα βάλουμε όλα μαζί στη γάστρα, αν είναι μάλιστα πήλινη δίνει ιδιαίτερη πινελιά στη γεύση.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το μυστικό για να μην κολλήσει το κριθαράκι και να έχει ωραία υφή το γιουβετσάκι, το ξεπλένουμε ή το ζεματάμε σε νερό που κοχλάζει, έτσι «σπάει» το άμυλο.

Αντί για καυτό νερό χρησιμοποιούμε ζωμό λαχανικών και στις ντομάτες βάζουμε λίγο ζάχαρη να γλυκίσουν…

Το «παίξιμο» με τη θερμοκρασία του φούρνου δίνει αυτό το κάτι ξεχωριστό.

Η Φωτεινή είναι εξαιρετική μαγείρισσα και το γιουβετσάκι της ευπρόσδεκτο από όλη την οικογένεια του emvolos.

Φουρνιστό γιουβέτσι με κοτόπουλο

Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, περίφημη μαγείρισσα και βοτανολόγο

Υλικά

1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

500 γρ κριθαράκι

2 λευκά ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

1 πρέζα μπαχάρι, σε σκόνη

1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

200 ml ελαιόλαδο

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή  400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή ροδίτη ή Chardonnay

Aλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

Για το πασπάλισμα

Χαρμάνι τυριών τριμμένων, κεφαλογραβιέρα, μετσοβόνε

Τρόπος παρασκευής

Σε γάστρα ή ταψί βάζουμε το κοτόπουλο και ανάμεσα ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την ντομάτα με τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο.

Περιλούζουμε το κοτόπουλο με το κρασί και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε το αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Τέλος, ρίχνουμε ένα ποτήρι καυτό νερό και κλείνουμε το καπάκι της γάστρας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 1 ώρα και μετά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C για 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ανοίγουμε προσεκτικά τη γάστρα και ελέγχουμε αν έχει νερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα.

Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το κριθαράκι και το «ζεματάμε» για 2 λεπτά. Το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στη γάστρα, ανάμεσα στο κοτόπουλο.

Προσθέτουμε ένα λίτρο ζωμό λαχανικών και ανακινούμε για να πάει ο ζωμός παντού.

Ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο και αφήνουμε για 15 λεπτά Το κριθαράκι πρέπει να είναι al dente.

Αν θέλουμε να πάρει χρώμα το κοτόπουλο ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ανάβουμε για λίγο το γκριλ.

Bγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και ανακατεύουμε λίγο το φαγητό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί και να απορροφήσει τα υγρά του.

Ξεσκεπάζουμε το γιουβετσάκι μας και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το χαρμάνι των αγαπημένων μας τυριών.