Ελάφι στη γάστρα – Μια συνταγή και γεύση μοναδική!

Ελένη Σιδηροπούλου
Ελένη Σιδηροπούλου

Όταν έχεις καλούς φίλους και σου φέρνουν ένα ιδιαίτερο και όχι τόσο συνηθισμένο κρέας, μπαίνεις στη διαδικασία να το φτιάξεις και να ευχαριστήσεις αγαπημένους σου ανθρώπους.

Για ελάτε να το φτιάξουμε πάρεα…

Ελάφι στη γάστρα 1

Ελάφι στη γάστρα

από την Ελένη Σιδηροπούλου

Για να φτιάξουμε ελάφι στη γάστρα, θα πρέπει πρώτα να βάλουμε το κρέας μας σε μαρινάδα.

Το κάνουμε αυτό για να γίνει πιο μαλακό το κρέας του ελαφιού.

Καλό είναι να το φτιάξουμε από το προηγούμενο βράδυ και να μείνει στο ψυγείο, για τουλάχιστον 8 με 12 ώρες.

Για τη μαρινάδα θα χρειαστούμε:

2 κιλά κρέας ελαφιού κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

250 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί

1 καρότο χοντροκομμένο

2 δαφνόφυλλα

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Δενδρολίβανο

Κάρυ

Κόκκινο πιπέρι

Πάπρικα

Μπαλσάμικο ξύδι με γεύση ροδιού, για έξτρα γεύση

1 πορτοκάλι κομμένο στα 4

1 λεμόνι κομμένο στα 4

2 κ.σ. μουστάρδα

Ελάφι στη γάστρα 1

Εκτέλεση:

Όπως είπαμε μαρινάρουμε το κρέας ελαφιού από το προηγούμενο βράδυ, με όλα τα παραπάνω υλικά μέσα, το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

Ελάφι στη γάστρα 3 Ελάφι στη γάστρα 4

Την επόμενη ημέρα, βγάζουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σουρώνουμε τη μαρινάδα και κρατάμε το ζουμί σε ένα μπολ.

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια ελαφιού και τα αλευρώνουμε λίγο.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2 κουτ.σουπ ελαιόλαδο και 2 κουτ.σουπ. βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές για να το θωρακίσουμε.

Τα αδειάζουμε στη γάστρα, περιχύνουμε τη μαρινάδα που είχαμε φτιάξει και προσθέτουμε επιπλέον 500 γρ. καυτό νερό.

Ελάφι στη γάστρα 5

Σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Ελάφι στη γάστρα

Δεν ανοίγουμε τον φούρνο και δεν ανακατεύουμε καθόλου το φαγητό μας.

Γίνεται λουκουμάκι.

Το συνοδεύουμε με σπιτικό πουρέ.

Ελάφι στη γάστρα 6

Πουρές πατάτας:

Υλικά που θα χρειαστούμε για τον πουρέ:

1 κιλό πατάτες

200 γρ. γάλα

1 κύβο κρέατος

100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

Αλάτι

Πιπέρι

Μοσχοκάρυδο

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε τον κύβο, το βούτυρο και τα μυρωδικά.

Μόλις βράσουν οι πατάτες τις στραγγίζουμε, τις πολτοποιούμε και ρίχνουμε μέσα στις πολτοποιημένες πατάτες το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ομογεννοποιηθεί ο πουρές μας.

Τέλος ρίχνουμε μέσα στο ζεστό πουρέ το μαλακό βούτυρο, μέχρι να λιώσει.

Ελάφι στη γάστρα 01

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε το φαγητό μας.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΔ.Ε.Υ.Α Αλεξάνδρειας: Διακοπή νερού σήμερα στην Αγκαθιά
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 15 Μαρτίου 2023