Στο πανέμορφο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, με τα πέτρινα σπίτια του, τα αγέρωχα βουνά που είναι χιονισμένα και τα ποτάμια προσεγγίζουμε την πλατεία του. Δίπλα στο ρολόι είναι το καφέ του Καρβέλη, διάσημο για το γαλακτομπούρεκο αλλά και το εκμέκ κανταίφι … το συναγωνίζεται επάξια. Είναι άλλωστε από τα γλυκά που συνηθίζουν να σερβίρουν στην Ευρυτανία και είναι πολύ νόστιμα λόγω του γάλακτος και του βουτύρου που είναι εκλεκτά.
Πάντως η απόδραση στο Καρπενήσι και στα γύρω χωριά ενδείκνυται ειδικά τώρα που είναι χιονισμένα.
Η συνταγή δική σας.
Εκμέκ κανταίφι
Από τον Αλέξανδρο Καρβέλη, Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας
Υλικά
1 πακέτο φύλλο για κανταίφι
200 γρ. βούτυρο εκλεκτό
Για κρέμα
500 ml γάλα φρέσκο
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
7 κρόκους αυγών
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρ. βούτυρο εκλεκτό
Για σαντιγί
500 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κούπες ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
Για το σιρόπι
900 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το πασπάλισμα
Κανέλα
Καβουρδισμένα αμύγδαλα ή φιστίκια
Τρόπος παρασκευής
Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στο φύλλο. Ξεμπλέκουμε μέσα στα δάχτυλά μας τα φύλλα για να πάει το βούτυρο παντού.
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε το φύλλο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τα 100 γρ. ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανίλια.
Παράλληλα στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν».
Τους ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα της κατσαρόλας ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Μόλις το μίγμα πάρει μια βράση προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα μέχρι να δέσουν τα υλικά και τα αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 4 λεπτά. Το τελευταίο λεπτό προσθέτουμε το λεμόνι.
Ρίχνουμε το σιρόπι στα ψημένα φύλλα κανταϊφιού και από πάνω βάζουμε την κρύα κρέμα στρώνουμε την επιφάνεια.
Σε κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και την βανίλια και σε 2 λεπτά η σαντιγί είναι έτοιμη.
Πάνω από κρέμα στρώνουμε τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο καβουρδισμένο και κανέλα ή φιστίκι κελυφωτό Μάκρης.