Μια σίγουρη επιλογή γλυκού που αρέσει σε όλους και ειδικά στα παιδιά. Το γλυκό κρασί της Σάμου, της χαρίζει μια γευστική πινελιά μοναδική … γιορτινή και υπέροχη. Το παγωτό δένει αρμονικά και έτσι έχουμε την αίσθηση ζεστού και δροσερού.
Ότι καλύτερο να συνοδεύσει και τον απογευματινό σας καφέ εννοείται χωρίς παγωτό.
Η επιλογή δικής σας.
Χριστουγεννιάτικη σοκολατόπιτα με γλυκό κρασί Σάμου
Από την Μαργαρίτα Ικαρίου, του ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
Υλικά
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
80 γρ. κακάο
225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
50 γρ. φρέσκο γάλα
50 γρ. γλυκό κρασί SAMOS
2 αυγά
Μια πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ.νερό
2 κ.σ. γλυκό κρασί Samos
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γλυκό κρασί και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη σοκολατόπιτα
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το γάλα, το κρασί, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός.
Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα πυρίμαχο σκεύος 25 εκ. και μεταφέρουμε εκεί όλο το μείγμα.
Βρέχουμε με κρασί τη σπάτουλα και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια ευθυγραμμίζοντάς την.
Ψήνουμε στους 170-180ο C στον αέρα για 30 λεπτά.
Βγάζουμε τη σοκολατόπιτα από το φούρνο και όπως είναι ζεστή την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να απορροφήσει καλά και να κρυώσει για 1 ώρα και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε μαζί με παγωτό βανίλια και σάλτσα σοκολάτας.