Συνταγή: Κοκορέτσι Τηνιακό – Kokoretsi from Tinos

Κοκορέτσι Τηνιακό

Κοκορέτσι Τηνιακό

Από τον Γιάννη Βιδάλη του ξενοδοχείου Vincenzo

Υλικά για μια σούβλα

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

2 συκωταριές από αρνί ή κατσίκι

2 κιλά εντεράκια

2 μπόλιες

Αλάτι θαλασσινό

Πιπέρι μαύρο

Ρίγανη

2 πρέζες κύμινο

2 πρέζες κανέλα

kokorets-tinoyΤρόπος παρασκευής

Πλένουμε προσεκτικά τα εντεράκια γυρίζοντάς τα και από την μέσα πλευρά. Τα περνάμε με μπόλικο λεμόνι.

Βάζουμε την μπόλια στο νερό και την αφήνουμε για 1 ώρα να μαλακώσει.

Κόβουμε το συκώτι, τα πνευμόνια και την καρδιά σε  φέτες  και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Τα βάζουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 3 ώρες.

Περνάμε τα κομμάτια εναλλάξ στην σούβλα.

Τυλίγουμε το κοκορέτσι με την μπόλια και δένοντας το έντερο στην άκρη το περνάμε χιαστή στην άλλη άκρη. Μετά τυλίγουμε με εντεράκια όλο το κοκορέτσι γυρίζοντας την σούβλα.

Ανάβουμε την φωτιά και  μόλις τα κάρβουνα «πέσουν» βάζουμε την σούβλα σε απόσταση από την φωτιά τουλάχιστον μισό μέτρο.

Στην αρχή γυρίζουμε γρήγορα την σούβλα και μετά το αφήνουμε να σιγοψηθεί γυρίζοντας αργά. Σε 2-3 ώρες θα είναι έτοιμο, ανάλογα με την φωτιά.

Μικρά μυστικά

Για να είναι ακόμα πιο νόστιμο το κοκορέτσι στην Τήνο βάζουν συκωταριά από αρνάκι και κατσικάκι.

Για να μην φεύγουν τα εντεράκια στο ψήσιμο τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.

Kokoretsi from Tinos

By Gianni Vidali of the Vincenzo hotel

Ingredients for a spit

2 livers of lamb or goat

2 kg intestines

2 suets

Sea salt

Black pepper

Oregano

2 pinches of cumin

2 pinches cinnamon

kokorets-tinoyHow to prepare

Carefully wash the intestines turning them inside out as well. We pass them with lots of lemon.

Place the suet in the water and leave for 1 hour to soften.

Cut the liver, lungs and heart into slices and sprinkle with the spices. Refrigerate and leave to marinate for three hours.

Pass the pieces alternately on the spit.

Roll the kokoretsi with the suet, tying the intestine on one side and passing crosswise to the other end. Then wrap with the intestines entire the kokoretsi turning the spit.

We light the fire and when the charcoal starts “falling” put the spit in position away from the fire at least half a meter.

In the beginning quickly turn the spit and then let it simmer turning slowly. In 2-3 hours it will be ready, depending on the fire.

Small secrets

To be even tastier, in the kokoretsi in Tinos they use the liver of both lamb and goat.

For the intestines not to fall during baking we fasten them with toothpicks.

Προηγούμενο άρθροTα μυστικά για τέλειο κοκορέτσι
Επόμενο άρθροΑρνί ή κατσικάκι στην σούβλα – Συμβουλές και κόλπα για να πάνε όλα καλά – Από τον Δημήτρη Καρούση