Χοιρινό φουρνιστό στη λαδόκολλα (κλέφτικο) – Βουνίσια νοστιμιά

Χοιρινό φουρνιστό στη λαδόκολλα (κλέφτικο)

Η καλύτερη λιχουδιά, χειμωνιάτικη, χουχουλιάρικη, μοσχομυριστή και πολύ χορταστική. Η βουνίσια κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο και κυρίως ένα φαγητό ιδιαίτερα εύκολο να γίνει.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Δεν χρειάζεται την εποπτεία της νοικοκυράς, αφού γίνεται στο φούρνο κλεισμένο σε λαδόκολλα.

Αν μάλιστα είστε από τους τυχερούς και έχετε ξυλόφουρνο τότε η γεύση απογειώνεται.

Μην ξεχνάτε ότι το κρέας τυλίγεται πρώτα στη λαδόκολλα και από πάνω το αλουμινόχαρτο και όχι απευθείας πάνω στο κρέας γιατί δεν είναι υγιεινό.

Ένα ωραίο κρασί, σαλάτα πράσινη, πατάτες τηγανητές σπιτικές και η παρέα των φίλων μας εγγυάται μια γαστρονομική ρουστικ εμπειρία… και έξω ας βρέχει ή ας χιονίζει.

Κλέφτικο Χοιρινό φουρνιστό στη λαδόκολλα 2

Χοιρινό φουρνιστό στη λαδόκολλα

Από την Μαίρη Αθανασιάδη, δεινή μαγείρισσα

Υλικά

2 κιλά χοιρινού, μπούτι

Φρέσκο χυμό από 1 λεμόνι

1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό

2 κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα

2 πιπεριές πράσινες, χοντροκομμένες

1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε κομμάτια

2 κλαράκια δενδρολίβανο

Ρίγανη

3-4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους

1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 πρέζες τζίντζερ σε σκόνη

αλάτι χοντρό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό

5-6 κομμάτια κεφαλογραβιέρα κομμένα σε κύβους

2 μεγάλες λαδόκολλες και 1 κομμάτι αλουμινόχαρτο

Κλέφτικο Χοιρινό φουρνιστό στη λαδόκολλα

Τρόπος παρασκευής

Στον πάγκο μας βάζουμε το κρέας και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού αλείφοντας καλά, να πάει παντού.

Απλώνουμε τις δύο λαδόκολλες και βάζουμε στη μέση το κρέας . Το πασπαλίζουμε  με το τζίντζερ, τη μουστάρδα σε σκόνη, το αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Βάζουμε δίπλα στο κρέας τα κρεμμύδια, τη ντομάτα, τις πιπεριές και σκορπάμε τα σκόρδα με τη φλούδα, το δενδρολίβανο.

Προσθέτουμε το τυρί σε περιχύνουμε τα λαχανικά και το κρέας με το ελαιόλαδο.

Αν θέλουμε κάνουμε βαθιές χαρακιές στο πιο χονδρό μέρος από το μπούτι και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι να πάει μέχρι μέσα.

Περιλούζουμε το κρέας με το κρασί.

 Κλείνουμε τριγύρω τη λαδόκολλα σε πακέτο και το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.

Το δένουμε με σπάγγο μαγειρικής για να «κλείσουμε» όσο γίνεται το κρέας και τους χυμούς του.

Ακουμπάμε το πακέτο σε λαμαρίνα.

Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200ο  C στις αντιστάσεις, έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες, μέχρι να μελώσει καλά το κρέας και να ψηθεί μέχρι μέσα κρατώντας το ζωμό του.

Αφού ψηθεί το αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά όπως είναι τυλιγμένο.

 Στη συνέχεια ανοίγουμε προσεκτικά το πακέτο και το σερβίρουμε σε πιατέλα.

Το περιχύνουμε με το ζωμό που υπάρχει στη λαδόκολλα.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή του φούρνου

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2024