Αυθεντικό τυρόψωμο Ρούμελης – Μούρλια… μια άλλη τυρόπιτα

Η Ρούμελη είναι ονομαστή σε όλη την Ελλάδα για τις πίτες της. Οι ρουμελιώτισσες είναι τεχνήτρες του φύλλου, που το ανοίγουν στο λεπτό … είναι στο DNA, βέβαια και τα άλευρα από τον κάμπο της Κωπαϊδας είναι μοναδικά, δυνατά και πολύ νόστιμα με χρώμα λαμπερό κίτρινο, του ήλιου.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Δοκιμάσαμε το τυρόψωμο που στην πραγματικότητα είναι μια απίθανη τυρόπιτα αλλά πλούσια.

Στην επιφάνειά της αν θέλουν για να δώσουν άρωμα και χρώμα μοναδικό αλείφουν την αγαπημένη τους μαρμελάδα και βέβαια εδώ διάλεξα αυτή την σπιτική μαρμελάδα αγριόσυκο, με μια πινελιά πράσινου φωτεινού.

Εσείς μπορείτε να την βρείτε ή να την παραγγείλετε από την ΚοινΣεπ Έρκυνα και θα σας έρθει στο σπίτι.

 

Αυθεντικό Τυρόψωμο Ρούμελης

Από την Ερμιόνη Χαχάλου, Πρόεδρο ΚοινΣεπ Έρκυνα, Λιβαδειά 

Υλικά

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι ντόπιο σταρένιο, από πετρόμυλο Λιβαδείας

1 πρέζα αλάτι θαλασσινό

2 κ.σ. ξύδι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ποτήρι χλιαρό νερό «όσο πάρει»

Μισό κ.γ. ζάχαρη καστανή

Γέμιση

500 γρ. φέτα Παρνασσού

300 γρ. οψιμοτύρι ή μυζήθρα φρέσκη

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 κούπα ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι.

Σιγά σιγά προσθέτουμε χλιαρό νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζυμαρένια μπάλα που ξεκολλάει από τα χέρια.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7- 8 μπαλάκια, λαδώνουμε τα χέρια και τον πάγκο εργασία και ανοίγουμε με τον πλάστη, το κάθε μπαλάκι σε διάμετρο μικρού πιάτου.

Σε ένα μπολ έχουμε με πιρούνι θρυμματίσει τη φέτα και την ανακατεύουμε με το οψιμοτύρι, το μοσχοκάρυδο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στην επιφάνεια κάθε φύλλου και το ξανακάνουμε φάκελο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη και μετά αλείφουμε κάθε φάκελο με αρκετό ελαιόλαδο και τους βάζουμε τον ένα πάνω στον άλλο.

Σε ταψί στρογγυλό αλειμμένο με ελαιόλαδο βάζουμε τη στοίβα και πιέζοντας με τις παλάμες τους ανοίγουμε μέσα στο ταψί. Χαράζουμε το τυρόψωμο σε μεγάλα κομμάτια και το ραντίζουμε με ούζο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC.

για 45 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και τη σερβίρουμε με μαρμελάδα πράσινου αγριόσυκου.