Αναμνήσεις γευστικές δυνατές από την Πόλη, χαρές, ζυμώματα και φιλικά τραπεζώματα που γεννούν συναισθήματα…
Στο πιο πρόσφατο ταξίδι μου στη Κωνσταντινούπολη απόλαυσα πραγματικά το κέικ που μου θύμησε αρώματα τσουρεκιού … Στιγμές θαλπωρής ζεστό καφέ και μια ολόκληρη ποικιλία από γλυκάκια και κουλουράκια έτσι για τη χαρά της συνάντησης μου με φίλες Πολίτισσες.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε το κέικ με άχνη ζάχαρη ή μαυροκούκι με λίγο ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι ή ακόμα φιλέ αμυγδάλου.
Ζήτησα την συνταγή από τη φίλη μου Θεοφανώ Κουμάκη και εκείνη ευχαρίστως μου την έδωσε για τους φίλους του emvolos.gr.
Aυθεντικό Κέικ Πολίτικο
Από τη Θεοφανώ Κουμάκη, δεινή μαγείρισσα Κωνσταντινούπολη
Υλικά
500 γρ. αλεύρι που «φουσκώνει μόνο του»
400 γραμμάρια ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. πρόβειο γιαούρτι
4 μεγάλα αυγά
Λίγο σόδα μαγειρική, ίσα στη μύτη του κουταλιού
1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
1 κ.γ. μαχλέπι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι ακέρωτα
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα, τη ζάχαρη με το βούτυρο για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τα αυγά αργά αργά και τη σόδα χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το γιαούρτι εναλλάξ με το κοσκινισμένο αλεύρι.
Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μεσαίου μεγέθους και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε το κέικ με άχνη ζάχαρη ή ακόμα και φιλέ αμυγδάλου.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.