Αυθεντικά Κugelhopf, τα περίφημα γερμανικά κέικ – Γεύση αγαπησιάρικη

Αυθεντικά Κugelhopf, τα περίφημα γερμανικά κέικ - Γεύση αγαπησιάρικη
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Κάθε φορά που πηγαίνω στη φιλενάδα μου, την Έφη Markozanes, στη Γερμανία, ανυπομονώ να πάμε στο περίφημο ζαχαροπλαστείο Café Reichard, κάτω από σκιά του καμπαναριού του Καθεδρικού ναού της Κολωνίας. Εδώ απολαμβάνω συνήθως τις απίθανες τάρτες με φρούτα του δάσους, τα παστάκια τους αλλά και τα εποχικά γλυκάκια τους.

Το περίφημο ζαχαροπλαστείο Café Reichard
Το περίφημο ζαχαροπλαστείο Café Reichard

Το σίγουρο είναι ότι φεύγοντας, αγοράζουμε αρκετά μικρά Kugelhopf, τα απίθανα κεκάκια με σταφίδες και αμύγδαλο, που τα απολαμβάνουμε στα επικά πρωινά μας, στον κήπο της Έφης. Γέλια, συζητήσεις και αποφάσεις βαρυσήμαντες που παίρνουμε για δίαιτες και αλλαγή τρόπου ζωής, που συνήθως αναιρούνται μετά από 3-4 ημέρες με την δικαιολογία …. “Είμαστε σε διακοπές…”

Την τελευταία φορά ζήτησα την συνταγή για τα περίφημα Kugelhopf και την μοιράζομαι μαζί σας.

Αυθεντικά γερμανικά Κugelhopf 

Υλικά

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

200ml  φρέσκο γάλα, ζεστό

220 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

150 γρ. σταφίδες σουλτανίνες

220 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. βανίλια άρωμα

3 φρέσκα αυγά

50 γρ. αμύγδαλα,  καθαρισμένα

Ένα σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού Grand Marnier ή ρούμι

25 γρ. ξηρή μαγιά

2 κ.γ αλάτι θαλασσινό

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι

Για τις φόρμες

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. αλεύρι

Αυθεντικά Κugelhopf

Τρόπος Παρασκευής

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180ο C .

Aλείφουμε στις φόρμες του κέικ προσεκτικά με ένα πινέλο βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Σε μεγάλο μεταλλικό μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, τη ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε στη μέση ακριβώς, μία λακκουβίτσα και ρίχνουμε το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το λικέρ και ένα-ένα τα αβγά.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Το μυστικό για την επιτυχία του είναι η θερμοκρασία των υλικών που πρέπει να είναι αυτή του περιβάλλοντος.

Αφού ανακατέψουμε καλά ρίχνουμε το αλάτι και μία κουταλιά βούτυρο κάθε φορά και ανακατεύουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο και να έχουμε μια ζύμη  εύπλαστη και ελαστική.

Προσθέτουμε και τις σταφίδες σουλτανίνες και το αμύγδαλο ανακατεύοντας  και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ο Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας
Ο Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας

Σημείωση το μείγμα της ζύμης μπορούμε να το ζυμώσουμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο.

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη τη ρίχνουμε μέσα στις φόρμες, αφήνοντας όμως ένα μεγάλο κενό προκειμένου αυτή να διπλασιαστεί.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου.

Βάζουμε τα φορμάκια μας ή τις μεγαλύτερες φόρμες σε ένα ταψί και το βάζουμε στο στη μεσαία θέση του φούρνου, που είναι πολύ καλά προθερμασμένος.

Ψήνουμε στους 180ο C για 20 λεπτά περίπου.

Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι και αν τυχόν βγει καθαρό το γλυκό μας είναι έτοιμο,  διαφορετικά αφήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.

Βγάζουμε τα κείκ μας από τις φόρμες και αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή τα περιχύνουμε με γλάσο πορτοκαλιού.

Προηγούμενο άρθροΓΣΕΕ: Διευκρινίσεις για την ετήσια άδεια των εργαζομένων
Επόμενο άρθροΦΑΣ Νάουσας: Παρουσία του Δημάρχου Νάουσας η γενική, εκλογική και απολογιστική, συνέλευση