Αβοκάντο, το ωμοφαγικό γλυκό της στιγμής – Υπέροχο και απολαυστικό

Γεύση που ξετρελαίνει. Γίνεται “μέχρι να πεις, το όνομά σου” Το αβοκάντο αλλά και τα φιστίκια, τα καρύδια, τα φουντούκια,τα κράνμπερυ είναι βόμβες βιταμινών και πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κυτταρικής γήρανσης.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους και της Κρήτης που καλλιεργούν αβοκάντο, το προτιμούν την μεγάλη περίοδο των νηστειών.

Θυμάμαι ο πατέρας Επιφάνιος μου έλεγε την ώρα που έφτιαχνε το απίθανο γλυκό του…

«Όταν μαγειρεύω σκέφτομαι ότι υπηρετώ τους αγγέλους. Βγάζω ότι έχω στην ψυχή μου. Οι γεύσεις μου είναι καθαρές και ευωδιαστές. Μου αρέσουν οι κόκκοι πιπεριών, το κύμινο που διανθίζουν τις γεύσεις. Ο άνηθος, ο μάραθος, ο δυόσμος, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι που χαρίζουν γλυκιά ευωδία στην ταπεινή μου κουζίνα. Η κουζίνα θέλει φρεσκάδα, κρασί και αγάπη για να είναι ουράνια..»

Αβοκάντο γλυκόΑβοκάντο, το ωμοφαγικό γλυκό της στιγμής

Από τον Αγιορείτη πατέρα Επιφάνιο, του Μυλοποτάμου.

 

Αβοκάντο γλυκό Πατήρ ΕπιφάνιοςΥλικά

3 ώριμα αβοκάντο

100 γρ. ζάχαρη καστανή

100 γρ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης ανάλατα

100 γρ. φουντούκια χοντροτριμμένα

50 γρ. κράνμπερι

50 γρ. καρύδα τριμμένη

χυμό από 1/2 λεμόνι

ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο

 

Τρόπος παρασκευής

  • Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση και στη συνέχεια καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά την εξωτερική φλούδα με ένα μυτερό μαχαίρι. Τα ώριμα αβοκάντο δεν μας δυσκολεύουν καθόλου.
  • Τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα φιστίκια Αιγίνης, τα φουντούκια, τα κράνμπερι, την καρύδα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Σερβίρουμε σε πιατάκια και απολαμβάνουμε το αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερό, αφήνοντάς το για μισή ώρα στο ψυγείο.

 

Προηγούμενο άρθροΜεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους αυξάνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (ιδίως επεξεργασμένου)
Επόμενο άρθροΤο Πεντάγωνο των ΗΠΑ εκπέμπει περισσότερα «αέρια του θερμοκηπίου» από την Πορτογαλία