Αύρα θαλασσινή και νοστιμιά «αρκούντως ανεβαστική» ….προσέγγισε σήμερα… τα γραφεία μας.
Η αγαπημένη φίλη και συνάδελφος, Σπυριδούλα Παξινού, με καταγωγή από την Ιθάκη ή Θιάκι στην ντοπιολαλιά, μας προσέφερε αμυγδαλωτά του τόπου της, τυλιγμένα σε ολοκέντητη λινή πετσέτα της μητέρας της. Τα αμυγδαλωτά είναι το γλυκό της χαράς, της γιορτής, του γάμου.
Ο κύριος Τηλέμαχος Καραβίας, πρώην Δήμαρχος του νησιού, συγκεντρώνει συνταγές σπάνιες και γνήσιες του τόπου του και μας «εμπιστεύεται» αυτήν των αμυγδαλωτών και πολύ τον ευχαριστούμε.
Η συνταγή είναι εύκολη απλά θέλει προσοχή στην ανάμιξη των υλικών με την μαρέγκα.
Αμυγδαλωτά Θιακά
Από τον κ. Τηλέμαχο Καραβία, πρώην Δήμαρχο Ιθάκης
Υλικά
750 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροαλεσμένα
Ασπράδια από 6 αυγά
3 κ. σ. φρυγανιά, τριμμένη
ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
2 βανίλιες
6 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Φινίρισμα
Αμύγδαλα, ασπρισμένα ολόκληρα
Τρόπος Παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα δυνατά τα ασπράδια μαζί με τρείς κουταλιές ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνουν μια αφράτη μαρέγκα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα, τρείς κουταλιές ζάχαρη άχνη, τη βανίλια, τη φρυγανιά, το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά.
Τα ρίχνουμε αργά και προσεκτικά στην μαρέγκα ανακατεύοντας ελαφρά με την μαρίζ.
Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλά μπισκοτάκια.
Στο κέντρο της επιφάνειάς τους βάζουμε από ένα ολόκληρο αμύγδαλο.
Σε ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και αραδιάζουμε σε απόσταση μεταξύ τους τα αμυγδαλωτά μας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 30-35 μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Aφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε για να παραμείνουν τραγανά στην επιφάνειά τους.
Τα κλείνουμε σε μεταλλικό κουτί ή τα διατηρούμε ερμητικά κλεισμένα σε δοχείο στο ψυγείο.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να δώσουμε ωραίο σχήμα στα αμυγδαλωτά περνώντας την ζύμη από το κορνέ αντί να την πλάσουμε με το χέρι.