Aμυγδαλόπαστα Αμφίκλειας – Παραδοσιακή γιορτινή γεύση

Aμυγδαλόπαστα
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Αμφίκλεια είναι μια όμορφη πολιτειούλα, αμφιθεατρικά κτισμένη στις ΒΔ πλαγιές του Παρνασσού. Μια μεγάλη πλατεία με πλατάνια, πέτρινες βρύσες, σπίτια με πελεκητή πέτρα, ένα μουσείο άρτου καταπληκτικό, αυλές λουλουδιασμένες με όλων των ειδών τα χρυσάνθεμα μια που βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου.

Η αμυγδαλόπαστα είναι το γλυκό της γιορτής που μας ετοίμασε η κυρία Γιούλα Ζυγούρου, του ξενοδοχείου Λεωνίδας.

πέτρινο σπίτι της Αμφίκλειας
Χαρακτηριστικό πέτρινο σπίτι της Αμφίκλειας

Τα κοντοσούβλια, οι γάστρες, οι προβατίνες και οι πίτες είναι νόστιμες και ευρηματικές αφού γίνονται με πολλούς τρόπους.

Ζητήσαμε τη συνταγή της αμυγδαλόπαστας, που είναι αρκετά εύκολη, έτσι να μοιραζόμαστε μαζί σας τη γεύση. Όπως φτιάχνουν την αμυγδαλόπαστα έτσι ακριβώς φτιάχνουν και την καρυδόπαστα αντικαθιστώντας τα αμύγδαλα με τα καρύδια.

Aμυγδαλόπαστα Αμφίκλειας 2

Αμυγδαλόπαστα Αμφίκλειας

Από την Γιούλα Ζυγούρου, ξενοδοχείο Λεωνίδας, Αμφίκλεια

Υλικά

20 αυγά

2 κιλά ζάχαρη κρυσταλλική

350 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα στεγνά ή καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα

20 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

1 κ.γ. σόδα

1/3 φλιτζανιού κονιάκ

Για το ταψί

2 κ.σ. βούτυρο

Λίγο σιμιγδάλι

Για το φινίρισμα

Ολόκληρα αμύγδαλα

Για το σιρόπι

Ζάχαρη (την υπόλοιπη)

Νερό

5-6 φύλλα αρμπαρόριζας ή βανίλια

Aμυγδαλόπαστα Αμφίκλειας

Τρόπος παρασκευής

Σε καθαρό και εντελώς στεγνό κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη για λίγο.

Aμυγδαλόπαστα Αμφίκλειας Η Γιούλα Ζυγούρου με την αμυγδαλόπαστα στην πλατεία της Αμφίκλειας
Η Γιούλα Ζυγούρου με την αμυγδαλόπαστα, στην πλατεία της Αμφίκλειας

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τους κρόκους των αυγών μαζί με 20 κουταλιές ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν

Ρίχνουμε την μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και την ανακατεύουμε απαλά με την μαρίζ.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι κοσκινισμένο και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ και την ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.

Προσθέτουμε και το μείγμα του κονιάκ στο μείγμα με το σιμιγδάλι.

Βουτυρώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.

Ρίχνουμε το μείγμα του γλυκού στο ταψί και με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό μας, χωρίς να το σκεπάσουμε.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τη υπόλοιπη ζάχαρη και την μετράμε με ένα ποτήρι γιατί όση ζάχαρη βάλουμε τόσα ποτήρια νερό θα βάλουμε για το σιρόπι. Προσθέτουμε και 5-6 φύλλα αρμπαρόριζας ή βανίλια αν δεν έχουμε. Το βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι, ανακατεύοντας.

Όπως είναι καυτό το σιρόπι το ρίχνουμε στο γλυκό μας που είναι κρύο.

Αφήνουμε να κρυώσει και τότε το κόβουμε σε κομμάτια.

Διακοσμούμε με ολόκληρα αμύγδαλα.

Προηγούμενο άρθροΘαλασσαιμία και γονιμότητα – Ευκολότερα εφικτή σήμερα η μητρότητα στις γυναίκες με μεσογειακή αναιμία
Επόμενο άρθροΟι 10 καθημερινές συνήθειες που μας… φτωχαίνουν!