Τώρα που τα αχλάδια είναι στα καλύτερά τους, ολόφρεσκα και νόστιμα ένα πανεύκολο γλυκό από όλους επιθυμητό.
Αρώματα γλυκού κρασιού, μπαχαρικών, λεμονιού αλλά και σοκολάτας ένας συνδυασμός υπέροχος.
Το γλυκό μου ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις γιατί κάθε τέτοια εποχή η θεία Σοφία μας έφτιαχνε γλυκό αχλάδι με σάλτσα σοκολάτας και μάλιστα χωριστό για τα παιδιά αφού σε αυτά δεν έβαζε σοκολάτα.
Δίπλα στο πιάτο με το αχλάδι μας έβαζε και μια τάρτα που αγόραζε έτοιμη και την γέμιζε κρέμα patisserie ή σαντιγί και δίπλα διακοσμούσε με την αγαπημένη μαρμελάδα με φρούτα του δάσους.
Ένα τέτοιο πιάτο ετοίμασε σε ανάμνηση της θείας Σοφίας.
Αχλάδι με σάλτσα σοκολάτας
Yλικά
4 μεγάλα αχλάδια
3 ποτήρια γλυκό κρασί Σάμου
4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 ξύλο κανέλλας
4 γαρύφαλλα
1-2 αστεροειδείς γλυκάνισους
Για τη σάλτσα σοκολάτας
100 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα, σε κομμάτια
1 ποτήρι κρασιού γάλα φρέσκο
3 κ. σ. κρέμα γάλακτος ελαφριά
2 κ.σ. μπράντι ή τσίπουρο
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τα αχλάδια, τα καθαρίζουμε αφήνοντας το κοτσανάκια.
Σε μια ψηλή κατσαρόλα βάζουμε τα αχλάδια κάθετα.
Προσθέτουμε το κρασί, δύο ποτήρια νερό, μέχρι να σκεπάσουν τα αχλάδια.
Ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 μέχρι 25 λεπτά.
Περιχύνουμε κάποιες φορές τα αχλάδια με το σιρόπι και παράλληλα ετοιμάζομαι τη σάλτσα σοκολάτας.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας ελαφρά.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα που την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.
Αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει και μετά από λίγο προσθέτουμε το μπράντι ή το τσίπουρο.
Σουρώνουμε τα αχλάδια και τα βάζουμε σε πιατέλα.
Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας και τα σερβίρουμε.
Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε τα αχλάδια σε φέτες και τα περιχύνουμε με τη σοκολάτα.