
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους. Τα στοιχήματα για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη συνταγή πολλά. Εμείς επιλέγουμε για τα μελομακάρονα αυτά της Βάσως που είναι διαχρονική αξία.
Μπορείτε να τα φτιάξετε και σαν μπουκίτσες και να δημιουργήσετε ένα σχήμα χρησιμοποιώντας στην επιφάνεια τον τρίφτη.
Τα μυστικά του μελομακάρονου είναι εξαιρετικό ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο και επιλέγουμε πορτοκάλια που δεν είναι ξινά και ένα καλό μπράντι ή κονιάκ για να έχουν ωραίο άρωμα. Μπόλικα καρύδια και μέλι δίνουν τη δική τους γευστική πινελιά.
Μελομακάρονα της Βασούλας
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 46 μελομακάρονα
1 ½ κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από δύο πορτοκάλια ακέρωτα
1/4 κούπα κονιάκ ή μπράντι
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
4 – 4 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο, σε σκόνη
Για το σιρόπι
3/4 κούπα νερό εμφιαλωμένο
3/4 κούπα μέλι
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1 Αστεροειδή γλυκάνισο
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το πασπάλισμα
Καρύδια χοντροκομμένα
Μέλι θυμαρίσιο
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και τον αστεροειδή γλυκάνισο, αφήνουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά, να δέσει ελαφρά.
Μετά προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε αφήνοντας να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το baking powder, προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 10 λεπτά με το σύρμα.
Στον χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε την σόδα και την προσθέτουμε μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού στην λεκάνη με τα υγρά υλικά.
Χτυπάμε με το σύρμα για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε λίγο λίγο τα στερεά υλικά ανακατεύοντας με τη μαρίζ μέχρι να απορροφήσει τα υγρά συστατικά και σταματάμε.
Δεν δουλεύουμε άλλο την ζύμη γιατί θα αρχίσει να αποβάλει το ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια μακρόστενα στο σχήμα του μελομακάρονου και τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια.
Σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα αραδιάζουμε τα μελομακάρονα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα καυτά από τον φούρνο τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 5-10 λεπτά.
Στην πιατέλα τοποθετούμε σε στρώσεις τα μελομακάρονα.
Τα ραντίζουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια.




















