

Η Χρυσούλα Παπαλέξη είναι γνωστή για τις γευστικές της δημιουργίες που προσφέρει στο εμβληματικό ξενοδοχείο της και φημίζεται για το βραβευμένο πρωινό της που είναι μοναδικό.
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η Χρυσούλα ετοιμάζει τους κουραμπιέδες της που είναι περίφημοι σε όλη την περιοχή.
Έτσι μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή των επικών κουραμπιέδων της που είναι διάσημοι και έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης…
Η συνταγή περιέχεται στο βιβλίο της «Γεύσεις Γανυμήδη» που μόλις κυκλοφόρησε.
Κουραμπιέδες της Χρυσούλας
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδόχο, Ganimede Hotel, Γαλαξίδι
Υλικά
250 γρ καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
850 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, διπλοκοσκινισμένο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
400 γρ βούτυρο γάλακτος εκλεκτό
100 γρ μαργαρίνη
2 κρόκους
1 αυγό
2 βανίλιες
½ κ. γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1/3 φλιτζανιού κονιάκ
1 κοφτό κ.γ. σόδα μαγειρική
Για το πασπάλισμα
1 κιλό ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
Τρόπος παρασκευής
Απλώνουμε τα αμύγδαλα στο ταψί και τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200οC, να ροδίσουν.
Aφήνουμε τα αμύγδαλα να κρυώσουν λίγο και τα χοντροκόβουµε.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και τη μαργαρίνη. Χτυπάμε δυνατά με το σύρμα για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να ομογενοποιηθούν με το μείγμα, καθώς και το αυγό.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και λίγο από το αλεύρι για να µην κόψει το μείγμα µε την προσθήκη του κονιάκ.
Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.
Τέλος, προσθέτουμε λίγο αμύγδαλο, λίγο αλεύρι εναλλάξ και συνεχίζουμε ζυμώνοντας απαλά με το χέρι.
Η Χρυσούλα ζυμώνει…
Συμπληρώνουμε όσο αλεύρι θέλει η ζύμη για να είναι μαλακή και βουτυράτη. Μπορεί να μην χρειαστεί τελικά και όλη η ποσότητα αλευριού, εξαρτάται από την υφή του.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς ή μισοφέγγαρο και τους αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 35 λεπτά, μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Κοσκινίζουμε την άχνη µε τη βανίλια, πασπαλίζουμε το ταψί και αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες.
Τους πασπαλίζουμε και από πάνω και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά γιατί αλλιώς διαλύονται.
Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε και πάλι με άχνη ζάχαρη και στολίζουμε με χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.





















