Μελιτζανόπιτα Πατρινή – Νοστιμιά μοναδική…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια πίτα πολύ νόστιμη που γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Η μελιτζάνα είναι το αγαπημένο λαχανικό του καλοκαιριού και ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα χαρμάνι τυριών που αρέσουν όπως παρμεζάνα, πεκορίνο, κασέρι, γραβιέρα για να δώσουν τη δική τους σφραγίδα.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας βάζουν στην μελιτζανοσαλάτα και κρεμμύδι σοταρισμένο και αλλού ντοματάκια κομμένα στα τέσσερα.

Πάντως από τα χεράκια της Βασούλας δοκιμάσαμε την καλύτερη.

Ανυπομονώ να έρθει στην Αθήνα για να μας μαγειρέψει το φθινόπωρο…

Μελιτζανόπιτα Πατρινή 1

 Μελιτζανόπιτα Πατρινή

 Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου, γιατρό και περίφημη μαγείρισσα

 Υλικά για 4-6 άτομα 

4 μελιτζάνες φλάσκες

Μισή δόση από κρέμα μπεσαμέλ

1 ποτήρι παγωμένο γάλα φρέσκο

200 γρ τυρί κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα, τριμμένο

3 μέτρια αυγά

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο

 1/4 κιλού φύλλο κρούστας

2-3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο

Μελιτζανόπιτα Πατρινή 2

 Τρόπος παρασκευής

 Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ, τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές και τις αφήνουμε μέχρι να αρχίσουν να ξεφλουδίζονται και τότε τις βγάζουμε.

 Τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε στο σουρωτήρι, να στραγγίξουν και να αποβάλλουν τα υγρά τους.

 Επιλέγουμε κρέμα μπεσαμέλ  που δεν χρειάζεται βράσιμο. Το κουτί έχει 3 φακελάκια και εμείς χρησιμοποιούμε το 1 ½ .

Ρίχνουμε το περιεχόμενο σε ένα μπολ και προσθέτουμε παγωμένο γάλα. Με το ραβδομπλέντερ χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να έχουμε ένα νόστιμο και αφράτο αποτέλεσμα.

Με το πινέλο λαδώνουμε το ταψί, και στρώνουμε μισά φύλλα κάτω μισά στη βάση και τα υπόλοιπα στην επιφάνεια.

Περνάμε το κάθε φύλλο με βούτυρο λιωμένο, με ένα πινέλο

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τις μελιτζάνες, τη μπεσαμέλ, τα αυγά, το τυρί, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και τις ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί η γέμιση.

Αφού έχουμε στρώσει και λαδώσει τα φύλλα αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με τη μαρίζ.

Καλύπτουμε τη γέμιση με τα φύλλα που βουτυρώνουμε και περνάμε μια γενναία ποσότητα βουτύρου στην επιφάνεια του φύλλου.

Χαράζουμε την πίτα με κοφτερό μαχαίρι, μέχρι τη μέση περίπου και τη ραντίζουμε με νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά, στις αντιστάσεις.

Μελιτζανόπιτα Πατρινή 3

Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 40 λεπτά χωρίς να τη σκεπάσουμε για να μείνει τραγανό το φύλλο.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 13 Ιουλίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 13 Ιουλίου 2025