

Ένα διαχρονικό φαγητό που αρέσει πολύ.
Στο Πήλιο τους διανθίζουν με πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή και τους σερβίρουν χωρίς αυγολέμονο.
Την ώρα που μαγειρεύονται βάζουν και μια κουταλίτσα πελτέ ντομάτας για έξτρα γεύση.

Πάντως στο πανέμορφο Πουρί πολύ τους ευχαριστηθήκαμε από την Πόπη Στεργίου που έχει την ταβέρνα της στα ριζά του υψώματος με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το απίθανο καμπαναριό και από εκεί η θέα μαγευτική μέχρι τις Σποράδες.
Λαχανοντολμάδες Πηλίου
Από την Πόπη Στεργίου, ταβέρνα «ο Μάκης», Πουρί Πηλίου
Υλικά για 4 άτομα
1 αφράτο λάχανο
Για τη γέμιση
1 κιλό κιμά ανάμεικτο, μοσχάρι και χοιρινό
1 φλ. ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3 κλωναράκια άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένα
1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 φλ. ζεστό νερό
Aλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πελτέ ντομάτας, στη μύτη κουταλιού
Γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα για το σερβίρισμα
Τρόπος παρασκευής
- Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά του φύλλα και αφαιρούμε το κοτσάνι με ένα μυτερό μαχαίρι.
- Το βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει για περίπου 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Ανοίγουμε τα φύλλα του και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε δυνατά, γυρίζοντας τον κιμά 2 φορές.
- Βγάζουμε ένα λαχανόφυλλο, το απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας, βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη γέμιση.
- Στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας λαχανόφυλλα και τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες σφιχτά τον ένα δίπλα στον άλλον.
- Τους περιχύνουμε με ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν, προσθέτουμε 1/3 φλ. ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τέλος τους σκεπάζουμε με ένα βαθύ πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.
- Βάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 10 λεπτά το φαγητό μας να σταθεί.
- Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες, πασπαλίζοντάς τους με πάπρικα.



















