Τα Χριστούγεννα έφτασαν, η πιο λαμπερή γιορτή του χειμώνα, αλλά και του χρόνου ολόκληρου. Εύχομαι το 2024 να φύγει και να το διαδεχτεί μια πολύ καλύτερη χρονιά, όπου τα όνειρά σας να γίνουν αληθινά.
Όσο για τη μαγειρική μας στήλη, λογικό είναι να’χει μπόλικα γλυκά αυτές τις γιορτινές μέρες. Πώς θα μπορούσαμε να μην έχουμε στην κουζίνα μας -μαζί με τα μελομακάρονα που ήδη φτιάξαμε- τους αγαπημένους μας κουραμπιέδες;
Πάμε λοιπόν να τους φτιάξουμε..
Κουραμπιέδες που μοσχοβολούν Χριστούγεννα!
από την Ελένη Σιδηροπούλου κορυφαία Θεσσαλονικιά μαγείρισσα
Υλικά:
500 γρ. βούτυρο Loupark
200 γρ. ζάχαρη άχνη
3 βανίλιες
40 γρ. λικέρ της αρεσκείας μας
1 κ.γ. σόδα
200 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
750-800 γρ. αλεύρι μαλακό
Για την επικάλυψη:
500 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση:
Χτυπάμε σε ένα μίξερ το βούτυρο με την άχνη για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Εδώ κρύβεται και το μυστικό για γίνουν οι κουραμπιέδες ΑΦΡΆΤΟΙ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε με τη σειρά, τις βανίλιες, το λικέρ, τη σόδα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Τελευταία ρίχνουμε το αλεύρι λίγο – λίγο, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας με απαλές κινήσεις, για να μη χαθεί ο όγκος του βούτυρου με της άχνης.
Πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Βγαίνουν περίπου 85 με 90 κουραμπιέδες των 20 γρ.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 15 λεπτά περίπου.
Δεν πρέπει να ψηθούν παραπάνω για να μην ξεροψηθούν και γίνουν σκληροί.
Όταν τα βγάλουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και τα ρίχνουμε μπόλικη άχνη, ανακατεμένη με 2 κουτ.σουπ. κορν φλάουρ, για να κολλήσουν καλύτερα.
Καλές και ευλογημένες Γιορτές σε όλους με Υγεία!