Σαλάτα αρακά με πατάτες – Νόστιμη και θρεπτική

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια πανεύκολη σαλάτα μούρλια που μας χαρίζει διατροφικά οφέλη. Ο αρακάς αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Η αντιοξειδωτική του δράση είναι ισχυρή.  Επίσης περιέχει βιταμίνη Α, C, Κ καθώς και φολλικό οξύ. Επίσης είναι πλούσιο σε κάλιο φώσφορο και λίγο νάτριο. Λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη δεν συνιστάται για τους διαβητικούς.

Ένα φλιτζάνι αρακά δίνει 80 θερμίδες.

Ο αρακάς που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι φρέσκος ή κατεψυγμένος ανάλογα με την εποχή.

Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μαγιονέζα μπορούμε να διανθίσουμε τη γεύση της σαλάτας με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών ή απλά λαδολέμονο με βαλσάμικο.

Οι πατάτες μπορεί να είναι και με τη φλούδα τους, αφού τις πλύνουμε καλά, ώστε να έχουμε ακόμα περισσότερα θρεπτικά οφέλη.

Η επιλογή δική σας.

Σαλάτα αρακά με πατάτες 1

 Σαλάτα αρακά με πατάτες

 Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

 Υλικά για 4 άτομα

 500 γρ. αρακάς, φρέσκος ή κατεψυγμένος

2 κλαράκια σέλερι

2 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες ή με τη φλούδα

250 γρ. μαγιονέζα ελαφριά

2 λιαστές ντομάτες, κομμένες σε κομμάτια

1 καυτερή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

Ανθό αλατιού

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σαλάτα αρακά με πατάτες 2

 Τρόπος παρασκευής

 Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε τις πατάτες κομμένες στα 4 και βράζουμε για 25 λεπτά. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις κόβουμε σε κύβους.

 Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τον αρακά για 20 λεπτά και τον σουρώνουμε.

 Σε νερό που κοχλάζει ζεματάμε το σέλερι και το ψιλοκόβουμε.

 Με απορροφητικό χαρτί στεγνώνουμε τον αρακά, τις πατάτες, το σέλερι καλά.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε και τη λιαστή ντομάτα και τα ανακατεύουμε ελαφρά με την μαγιονέζα.

Σαλάτα αρακά με πατάτες 3

 Πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίχνουμε στην επιφάνεια την καυτερή πιπεριά.

 Σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
Επόμενο άρθροΑπόψεις: Βαμπίρ & σαπουνόπερα