Γεύση ονειρική για το πρωινό, ένα ελαφρύ γεύμα ή για να συντροφεύσει το ούζο ή το κρασί. Ο ντάκος και ο συνδυασμός των υλικών που τον αποτελούν αποδεικνύεται επιστημονικά ότι είναι υψηλής διατροφικής αξίας.
Στη Σκύρο φτιάχνουν απίθανα παξιμάδια κρίθινα που διανθίζονται με τα φρέσκα κρεμώδη τυράκια του τόπου τους. Το ούζο χαρίζει μια αρωματική πινελιά και η ρίγανη του νησιού απογειώνει τη γεύση τους.
Ντάκος Σκύρου
Από το απίθανο ξενοδοχείο Nefeli, Χώρα Σκύρου
Υλικά για 4 άτομα
4 κριθαροκούλουρα στρογγυλά
600 γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
300 – 400 γρ. ξινομυζήθρα
4 ελιές θρούμπες
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Ρίγανη αποξηραμένη
1 σφηνάκι ούζο
Ανθό αλατιού
Τρόπος Παρασκευής
Σε ένα μπολ βάζουμε τις δροσερές τριμμένες ντομάτες, λίγο αλάτι, ρίγανη και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Τις αφήνουμε για λίγο να αναδυθούν τα αρώματα.
Ανοίγουμε τη βρύση και για δευτερόλεπτο περνάμε το εσωτερικό του κριθαροκούλουρου με νερό.
Βάζουμε τα κριθαροκούλουρα σε πιατέλα τα ραντίζουμε με ούζο και ελαιόλαδο.
Στην επιφάνειά τους βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες.
Από πάνω βάζουμε μπόλικη ξινομυζήθρα.
Ρίχνουμε ρίγανη, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στη μέση βάζουμε μια ελιά.
Σερβίρουμε σε πιατέλα ή ατομικά πιάτα.