Του Αυγούστου η φωτιά & το συναρπαστικό φθινόπωρο – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ήταν στα 1991, όταν ο αείμνηστος Οδυσσέας Εισαγγελέας έγραψε τους στίχους που μελοποίησε ο Γιάννης Νικολάου κι έκαναν τεράστια επιτυχία οι «Λαθρεπιβάτες» (Νικολάου – Θαλασσινός). Ήταν «του Αυγούστου η φωτιά», που έλεγε το ρεφραίν:

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

«Κι ένα φεγγάρι στα βαθιάίδιο του Αυγούστου η φωτιά, με ταξιδεύει
σ’ ότι έχει μείνει από τον παλιό, απ’ τον κρυφό μου ουρανό και με παιδεύει»…

Το θυμάμαι κάθε χρόνο, κάτι σαν εθνικό ύμνο του Αυγούστου. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες του, σαν αυτές που περνάμε. Βλέπετε, οι διακοπές τέλειωσαν για τους πολλούς και για όσους δεν τέλειωσαν… τελειώνουν. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Το καλοκαίρι ήταν προβλέψιμο. Πυρκαγιές, εντάσεις και μαλλιοτραβήγματα στην τηλεοπτική καθημερινότητα, ξεκατινιάσματα στον ΣΥΡΙΖΑ, η πισίνα βόθρος και ο κατάλογος δώρων του Κασσελάκη για τον γάμο του και λίγο από ΠαΣοΚ και τους υποψηφίους προέδρους του…  Οι οποίοι σεβάστηκαν τις αξίες του κόμματός τους και δεν ενόχλησαν διόλου τα μπάνια του λαού.

Το καλοκαίρι ήταν ζεστό, καυτό, κάηκαν χιλιάδες στρέμματα γης, όπως κάθε χρόνο. Εφέτος δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές όπως στο Μάτι κι αυτό αποτελεί «νίκη» της πρόβλεψης. Μια πρόβλεψη που δεν μπορούσε να υπάρξει για πολλές από τις φωτιές, οι περισσότερες των οποίων ήταν εμπρησμοί συμφώνως με τις εκτιμήσεις των αρχών. Εμπρησμοί της αλητείας και της σκοπιμότητας μα κι εμπρησμοί του … μαλάκα! Που έκαιγε ξερόχορτα με 40 βαθμούς θερμοκρασία και 8 μποφόρ ή έβαλε φωτιά να ψήσει μπιφτέκια και μπριζόλες.

Το καλοκαίρι ήταν προβλέψιμο και για τους Μυκονιάτες και Σαντορινιούς που από την χρόνια απληστία τους  ισοπέδωσαν τη λογική και τελικά είδαν σημαντική πτώση της επισκεψιμότητας  στα νησιά τους. Νόμιζαν ότι εσαεί θα συμπορεύονται με το κέρας της Αμάλθειας που χαρίζει χρυσάφι. Όμως, έχει κι αλλού ηλιοβασιλέματα και παραλίες για celebrities! Οι δε κοινοί θνητοί κι η εγχώρια μεσαία τάξη είχαν απομακρυνθεί μόνοι τους ή είχαν εκδιωχθεί… Κι εφέτος έπεσε μαύρο δάκρυ…

Το καλοκαίρι ήταν ασύδοτο στις τιμές των  ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Αυτά ξεπερνούσαν το κόστος της διαμονής για μια εβδομάδα σε κάποιο νησί, για μια τετραμελή οικογένεια.

Για του λόγου το αληθές: Τέσσερα άτομα με το Seajet για τη Μήλο, χρειάζονται 312 ευρώ (78 ανά άτομο και ανά διαδρομή). Δηλαδή, 624 ευρώ μετ’ επιστροφής! Κι αν υπάρχει κι αυτοκίνητο  άλλα 170 ευρώ, στο εμπρός – πίσω. Άρα 894 ευρώ ΜΟΝΟ για εισιτήρια και αυτοκίνητο, όταν ένα καλό δωμάτιο κοστίζει 100 -120 ευρώ την ημέρα, δηλαδή για 7 ημέρες πιο φτηνό από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια!! Μιλάμε για κανονικό καρτέλ των ακτοπλοϊκών εταιρειών, αλλά ουδείς παρεμβαίνει θεωρώντας ότι είναι…. υγιής ανταγωνισμός. Μα δεν είναι….

Το καλοκαίρι φεύγει. Μας άφησε και τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού που είχαν εξαιρετική αγωνιστική επιτυχία και αμφιλεγόμενες τελετές έναρξης και λήξης. Άφησε κι έρωτες, όπως πάντα, άφησε σχέδια για τον χειμώνα και τις επόμενες διακοπές, άφησε και τον Πολάκη έτοιμο να γίνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει πουλόβερ στο οποίο ξηλώνονται και τα δυο μανίκια.

Όπως και να είναι, έρχεται ένα συναρπαστικό φθινόπωρο. Με την κυβέρνηση να παίζει μπάλα μόνη της, αλλά με σαφή κόπωση και μειωμένη έμπνευση. Μερικές φορές μοιάζει να είναι μόνος του ο Μητσοτάκης και κάποιοι δικοί του να περιμένουν την πτώση του για να (νομίζουν) λάμψουν εκείνοι…  Δεν ρωτάνε καλού κακού τον Τσίπρα κι όλους τους άλλους;

Άντε και καλό φθινόπωρο. Είπαμε, τα κεφάλια μέσα, σιγά σιγά…

Προηγούμενο άρθροΦανουρόπιτα ονείρου… – Με πινελιές εξωτικές
Επόμενο άρθροΟ Ζελένσκι ζητεί οι αεροπορικές δυνάμεις των Ευρωπαίων γειτόνων του να βοηθήσουν το Κίεβο