Καλημέρα σε όλους τους φίλους και τις φίλες του Έμβολος. Το καλοκαιράκι καλά κρατεί, η ζέστη αφόρητη, αλλά εμείς δεν το βάζουμε κάτω.
Ανασκουμπωνόμαστε, σηκώνουμε τα μανίκια και φτιάχνουμε ένα θαλασσινό πεντανόστιμο πιάτο. Χταπόδι στιφάδο.
Η συνταγή δική σας.
Χταπόδι στιφάδο
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα.
Υλικά διαδικασία:
1 κιλό χταπόδι
1 κιλό κρεμμύδια μεγάλα
κατά προτίμηση άσπρα
4 μεγάλες ντομάτες
1 κουταλιά πελτε ντομάτας
1 φλιτζάνι κρασιού ξύδι
1 φλιτζάνι κρασιού κρασί της αρεσκείας μας
3 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανό
Δαφνοφυλλα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βράζουμε το χταπόδι με το ξύδι.
Αφαιρούμε και τεμαχίζουμε.
Στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο, ροδίζουμε τα κρεμμύδια καθαρισμένα ολόκληρα και το σκόρδο.
Ρίχνουμε το χταπόδι και το κρασί.
Αφού τραβήξει τα υγρά του προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ.
Δαφνόφυλλο και ζάχαρη.
Αφού πάρει βράση (αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε) λίγο πριν σβήσουμε ρίχνουμε μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι.
Σερβίρουμε με τζατζίκι ή φέτα τυράκι ή σαλάτα εποχής και ένα κρασάκι απαραίτητο.
Καλή σας όρεξη.