Μια γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας, που θα λατρέψετε…
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψάρι φιλέτο ή φέτα και θα είναι μούρλια.
Το ψάρι μπορείτε να το «περάσετε» από ζεστό αντικολλητικό τηγάνι ή πλασωτέ και θα είναι επίσης πολύ νόστιμο …
Τσιπούρες Bianco
Από το εστιατόριο Παραστιές, Ηράκλειο Κρήτης
Υλικά για 4 άτομα
Για τα ψάρια
2 τσιπούρες, 600 γρ η κάθε μια
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες
4 μέτριες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες όσο ένα δάχτυλο
150 ml ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδολέμονο
200 ml ελαιόλαδο
100 ml φρέσκο χυμό λεμόνι
30 γρ μουστάρδα Dijon, απαλή
Λίγο αλάτι
Tρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε τις τσιπούρες από τα λέπια και τα εντόσθια.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε δύο φιλέτα από το κάθε ψάρι, αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο και το κεφάλι και προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι, βγάζουμε τα κόκκαλα κατά μήκος του φιλέτου.
Βάζουμε τα φιλέτα σε ένα ταψάκι και τα μαρινάρουμε με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Κόβουμε το κάθε φιλέτο στα τρία κομμάτια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Τα κεντρικά κόκκαλα των ψαριών τα βράζουμε με λίγο νερό για να κάνουμε ζωμό, που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Σε βαθιά κατσαρόλα, στρώνουμε τις πατάτες, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τη μισή ποσότητα σκόρδου.
Κάνουμε μια δεύτερη στρώση και βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε το ζωμό ψαριού, μέχρι να καλύψουμε τις πατάτες.
Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να είναι μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 25 λεπτά.
Από αντικολλητικό τηγάνι περνάμε τα φιλέτα του ψαριού και μετά τα στρώνουμε πάνω από τις πατάτες.
Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3 λεπτά ακόμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το λαδολέμονο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Περιχύνουμε στην κατσαρόλα το λαδολέμονο και ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα για να πάει παντού και να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Πριν χρησιμοποιήσουμε τα σκόρδα τα καθαρίζουμε και αφαιρούμε πάντα την πράσινη φύτρα από το εσωτερικό και κόβουμε σε φετούλες. Έτσι είναι πιο ελαφριά για το στομάχι.