Κουλουράκια που γίνονται πανεύκολα, είναι νόστιμα και νηστίσιμα Το πετιμέζι είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμινών A, Β, C καλίου μαγνησίου μαγγανίου, φωσφόρου, αλλά και σιδήρου και έχει σπουδαία αντιοξειδωτική δράση.
Τελευταία το πετιμέζι επανέκαμψε δυναμικά και κέρδισε την καρδιά μας. Άλλωστε την εποχή του Βυζαντίου το πετιμέζι ήταν το μόνο γλυκαντικό μαζί με το μέλι που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή των γλυκών, αφού η ζάχαρη δεν ήταν ακόμα γνωστή.
Ο χυμός φρέσκου πορτοκαλιού που πλημμυρίζει βιταμίνη C και αρώματα μοναδικά μαζί με την κανέλα Κεϋλάνης και τα γαρίφαλο.
Η Μαρίνα φημίζεται για το πρωινό της οπότε κατά τις περιόδους νηστείας και για τους vegan φίλους της διανθίζουν το τραπέζι της.
Κουλουράκια αρωματικά με πετιμέζι
Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας
Υλικά για 1 ταψί
600 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
180 ml ελαιόλαδο
250 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
340 ml. πετιμέζι
Μισή κ.γ. σόδα
1 ½ κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
¼ κ.γ. γαρίφαλο
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, την κανέλα, το γαρίφαλο και με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά.
Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και τα ρίχνουμε στο μείγμα ελαιολάδου.
Σε μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με το χέρι μας.
Τέλος, ρίχνουμε βροχηδόν το μείγμα του αλεύρου στο μεγάλο μπολ με το μείγμα ελαιολάδου.
Ανακατεύουμε το μείγμα σιγά σιγά αλευρώνοντας τα χέρια και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να «πάρει» όλο το αλεύρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, λαδερή και σφιχτή και να ξεκολλά από τα χέρια μας.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά.
Πλάθουμε τα κουλουράκια και σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κουλούρια σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15-25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα απλώνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά, χωρίς να τα σκεπάσουμε.
Σερβίρουμε.