Ηλεκτρονική –υπουργική γραφειοκρατία & αποφάσεις στο πόδι – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όποιος πάει σε αστυνομικά τμήματα για να εκδώσει τη νέα ταυτότητα, ασφαλώς πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια μικρή περιπέτεια …ψηφιακής γραφειοκρατίας. Σε σημείο που ν’ αναλογίζεται αν τελικά μεταφέραμε τη γραφειοκρατία στο διαδίκτυο και ψάχνουμε μέσα από λογής λογής πλατφόρμες τον εκσυγχρονισμό. Είναι δεδομένο ότι … η αντίσταση της πραγματικής γραφειοκρατίας και των γραφειοκρατών ήταν αναμενόμενη.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όμως, όπως και να το κάνουμε, τη γραφειοκρατία ενισχύουν και κάποιες υπουργικές αποφάσεις που λαμβάνονται στο πόδι.

Ας δούμε μια χαρακτηριστική περίπτωση ατυχούς έμπνευσης του υπουργού Περιβάλλοντος. Ο οποίος νομοθέτησε την υποχρέωση ιδιοκτητών ακινήτων να καταθέσουν «πιστοποιητικά πυροπροστασίας» των οικιών τους, κόστους 200-500 ευρώ! Νόμος ρουσφέτι στους μηχανικούς! Νόμος υπέρ τρίτων, σε μια χώρα που επιτέλους πρέπει να τελειώνει με τις συντεχνίες.

Ας δούμε και την άλλη απόφαση των Κικίλια και Παπαστεργίου. Αποφάσισαν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταθέτουν υπεύθυνες δηλώσεις στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών,  αναφορικά με την εκπλήρωση την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους! Διαφορετικά έχει πρόστιμο χιλίων ευρώ, έστω κι αν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι οι υπουργοί αναπαραγάγουν τη χαρτούρα των υπεύθυνων δηλώσεων σε …ψηφιακή μορφή και δη με σαδιστικό και τιμωρητικό τρόπο. Εκτός αν θέλουν να φτιάχνουν πλατφόρμες, άχρηστες στην ουσία, για να δικαιολογήσουν αδιάθετα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης και τελικά επιβάλλουν στους πολίτες νέα επίπονη γραφειοκρατία.  Ας το πάρουν αλλιώς κάποιοι υπουργοί.

Όπως πρέπει αν δούνε τι θα κάνουν και με τους καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων. Όπου μέχρι το τέλος του μηνός πρέπει να έχει ανέβει σε ειδική πλατφόρμα η εκτέλεση καθαρισμού τους. Αν δεν γίνει, έρχονται πρόστιμα….

Σωστά οι πολίτες υποχρεώνονται να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους από ξερά χόρτα, μπάζα ή σκουπίδια. Όμως έχουν σκεφτεί στα υπουργεία, ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για το υλοποιήσουν; Ξέρουν οι αξιότιμοι κύριοι υπουργοί ότι για καθαρισμό ενός οικοπέδου δυο (2) στρεμμάτων στο Λαγονήσι απαιτούνται από 1500 έως 2500 χιλιάδες ευρώ και μάλιστα χωρίς απόδειξη; Ξέρουν ότι για ένα οικόπεδο ενός (1) στρέμματος στον Ωρωπό, ζητούνται από 350 έως 500 ευρώ; Πού θα τα βρούνε οι πολίτες τόσα χρήματα; Πολύ περισσότερο όταν απευθυνόμενοι στο κράτος –δήμους, έρχονται αντιμέτωποι με την αδυναμία τους να συνδράμουν, έστω κι επί πληρωμή, ακόμη κι αν πληρώνουν δυσθεώρητα δημοτικά τέλη. Έχουν σκεφτεί στις άνετες υπουργικές καρέκλες, ότι το κράτος το ίδιο αδυνατεί να καθαρίσει τις περιαστικές εκτάσεις και τα περιαστικά δάση; Πώς ζητούν λοιπόν να κάνουν οι ιδιώτες κάτι που το ίδιο αδυνατεί στη δημόσια γη;

Ας τα δούνε πάλι αυτά και πολλά άλλα. Κι ας το πάρουν αλλιώς… Τόσο με την αχρείαστη ηλεκτρονική γραφειοκρατία, όσο και στο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα του καθαρισμού των οικοπέδων.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 22 Μαΐου 2024
Επόμενο άρθροΔόμνα Μιχαηλίδου: Βρισκόμαστε κοντά στους πολίτες και δίνουμε λύσεις