Μια αγαπημένη γεύση της θαλασσινής κουζίνας, που χαρίζει στον οργανισμό μας δύναμη και υγεία.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παστό βακαλάο, που πρέπει να τον ξαλμυρίσουμε καλά, αλλά και με φρέσκο βακαλάο γίνεται πολύ νόστιμο.
Μπακαλιάρος φρικασέ
Από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου, Κυπαρισσία
Yλικά για 4 άτομα
1 κιλό μπακαλιάρο παστό η φρέσκο
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε φετούλες
1 ½ κιλό χόρτα άγρια, όπως ραδίκια, βρούβες, μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες, ζοχούς
Μισό ποτήρι ελαιόλαδο, εκλεκτό
4 ποτήρια νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Τρόπος παρασκευής
Ξαλμυρίζουμε καλά από το προηγούμενο βράδυ τον μπακαλιάρο, αλλάζοντας νερό.
Τον καθαρίζουμε και τον κόβουμε κομμάτια.
Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο μπακαλιάρο, που προσωπικά προτιμώ, ζητάμε να μας τον κόψουν σε φέτες.
Πλένουμε με μπόλικο νερό τα χόρτα και τα κόβουμε στα τρία, κατά μήκος.
Σε κατσαρόλα μεγάλη με αρκετό νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα χόρτα και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Τα σουρώνουμε καλά.
Αλευρώνουμε ελαφρά τον μπακαλιάρο.
Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τον μπακαλιάρο μέχρι να πάρει χρώμα, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές, και τον κρατάμε στην άκρη.
Στο λάδι του μπακαλιάρου τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα χόρτα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε 4 ποτήρια νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε από πάνω και το ψάρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, σε σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, αν χρειάζεται και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε σε πιατέλα σαν βάση βάζουμε τα χόρτα και από πάνω το ψάρι.