Μια γλυκιά γευστική δημιουργία «άκρως εορταστική» και είναι η τάρτα που θα λατρέψουν οι φίλοι σας, αφού στην καρδιά της κρύβει δύο ειδών σοκολάτες και ξηρούς καρπούς.
Εμείς σας δίνουμε δύο εκδοχές και ανάλογα τις προτιμήσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις σοκολάτες όπως σας αρέσει μέσα σοκολάτα γάλακτος και από πάνω μαύρη σοκολάτα ή αντίθετα.
Χαρισμένη η συνταγή του ταλαντούχου καθηγητή ζαχαροπλαστικής Σωτήρη Λασκαρίδη αποκλειστικά στους φίλους του emvolos.gr.
Η συνταγή δική σας.
Ταρτάκια με κρέμα σοκολάτας γάλακτος και γκανάς μαύρης σοκολάτας
Από τον Σωτήρη Λασκαρίδη
Υλικά
Για την βάση της τάρτας
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
2 κ.σ. νερό επιλεκτικά
Για την κρέμα σοκολάτας
120 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
60 γρ. βούτυρο αγελάδας
200 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος σε κομματάκια
100 γρ. φουντούκι καραμελωμένο ή αμύγδαλο χονδροτριμμένο
Για την γκανάς
350 γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας ψιλοκομμένη
350 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε την τάρτα
Στον πάγκο της κουζίνας κοσκινίζουµε το αλεύρι και την ζάχαρη και κάνουμε λοφάκι.
Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα και τα τρίβουμε με τα δάκτυλα το βούτυρο στο μίγμα αλευριού και κάνουμε ψιχουλάκια.
Ανακατεύουμε τον κρόκο σε 2 κ.σ. νερό και τον ρίχνουμε στην ζύμη.
Ζυμώνουμε δυνατά.
Δημιουργούμε μια μπάλα με την ζύμη και την τυλίγουμε με διαφάνεια.
Την αφήνουµε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο και τον πλάστη για ευκολία και ανοίγουμε σε φύλλο.
Το απλώνουμε στην ταρτιέρα ή ταρτιέρες ατομικές που έχουμε βουτυρώσει.
Με το πιρούνι τρυπάμε την βάση.
Καλύπτουμε την τάρτα με λαδόκολλα και βάζουμε βάρος, φασόλια γίγαντες ή βαρίδια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε τα βαρίδια και την λαδόκολλα και ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα για να ροδίσει η τάρτα.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμα.
Ετοιμάζουμε την γέμιση με κρέμα σοκολάτας
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και την βάζουμε στη φωτιά.
Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας ελαφρά με την μαρίζ μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας γάλακτος .
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας συχνά και γεμίζουμε τις τάρτες μας.
Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Ετοιμάζουμε την γκανάς
Σε κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι και τα ζεσταίνουμε.
Λίγο πριν βράσει την αδειάζουμε πάνω από κρέμα σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά με την μαρίζ μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Το αδειάζουμε στις τάρτες και αφήνουμε κατά μέρος για άλλες 2 ώρες στο ψυγείο, να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς, καρδούλες, άχνη ζάχαρη.