Μια βασιλόπιτα πολύ νόστιμη, που γίνεται εύκολα. Η Μαίρη Παναγάκου μας δίνει τη συνταγή με αγάπη περισσή.
Η παράδοση θέλει η βασιλόπιτα να είναι όσο το δυνατόν πιο νόστιμη και πλούσια για να είναι η χρονιά τυχερή.
Πάντα στο σπίτι μου αρέσει να φτιάχνω δύο βασιλόπιτες αφού η μια κόβεται για όλη την οικογένεια και τους προσκεκλημένους … την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Ανήμερα κόβουμε μια δεύτερη έτσι για να την ευχαριστηθούμε με τον καφέ ή το τσάι. Για να έχουμε και μια διαφοροποίηση την επόμενη δεν βάζω γλάσο αλλά άχνη ζάχαρη…
Ευχόμαστε μια χαρούμενη και δημιουργική χρονιά για όλους μας.
Βασιλόπιτα με ρόδι και αμύγδαλα
Από την Μαίρη Παναγάκου, διάσημη μαγείρισσα, Kotronas Bay, Μάνη
Υλικά
670 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
3 κ.γ κοφτά μπέικιν πάουντερ
560 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ φρέσκο βούτυρο
350 γρ αμύγδαλα, ασπρισμένα και περασμένα από το μούλτι
330 ml φρέσκο γάλα
6 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
3 σταγόνες ξύδι
1 φλιτζάνι καφέ κονιάκ
1 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη με 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1 κ. γ μαχλέπι, κοπανισμένο
Για το γλάσο
10 κ.σ. ζαχαρούχο γάλα
250 γρ άχνη ζάχαρη
2-3 κ.γ. βούτυρο τύπου “Κερκύρας”
1 ρόδι, τα σποράκια
Τρόπος παρασκευής
Σε καθαρό και στεγνό κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με το ξύδι μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο κάδο του μίξερ έναν έναν τους κρόκους και μετά το γάλα εναλλάξ, με το μείγμα αλεύρου και ανακατεύουμε καλά με τον γάντζο.
Τελευταία ρίχνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας πολύ απαλά με τη σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω, κυκλικά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 33 εκ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160ο C για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο τη βασιλόπιτα και την αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
Την ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας το ταψί και τη σερβίρουμε σε πιατέλα.
Στο κάτω μέρος της βασιλόπιτας βάζοντας το φλουρί πιέζοντας για να μπει έτσι ώστε να μην φαίνεται…
Ετοιμάζουμε το γλάσο χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ, εκτός από το ρόδι, μέχρι να έχουμε μια πάστα.
Με τη σπάτουλα απλώνουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια και στα πλάγια.
Καθαρίζετε το ρόδι, και με τους σπόρους διακοσμούμε τη βασιλόπιτα σχηματίζοντας το 2023.