Μανιάτικο του Τσάκωνα στην γάστρα – Αυθεντική συνταγή 100 ετών

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Μάνη φημίζεται για το παστό χοιρινό που αρωματίζουν με μυριστικά της γης τους και με πορτοκάλι αλλά και το ρολό χοιρινό στον ξυλόφουρνο.

Ο φίλος του emvolos.gr Γιώργος Τσάκωνας μας «εμπιστεύεται» την συνταγή της μητέρας του, που εκείνος φτιάχνει καθημερινά στον ξυλόφουρνο του εστιατορίου του. Η γευστική του δημιουργία μας έχει κερδίσει και την μοιραζόμαστε μαζί σας…

Μανιάτικο του Τσάκωνα στην γάστρα

Από τον Γιώργο Τσάκωνα, του εστιατορίου «Για μια μπουκιά» στην Ν. Μάκρη Αττικής

Υλικά για 8 άτομα

3 κιλά χοιρινός λαιμός

6 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο (αν θέλουμε πιο ελαφριά έκδοση αφαιρούμε την πράσινη φύτρα)

1 ντομάτα κομμένη κομματάκια

150 γρ κεφαλοτύρι κομμένο σε μπαστουνάκια.

100 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους

1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο

2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης ψιλοκομμένες

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Θρούμπη

Μείγμα μπαχαρικών Ανατολής

Μανιάτικο του Τσάκωνα 1Για το φινίρισμα

Κλωνάρι δενδρολίβανου κομμένο σε κομμάτια

Για την σάλτσα

2 κ.σ μέλι θυμαρίσιο

2 κ.σ. μουστάρδα απαλή Dijon

1 ποτήρι νερού λάδι σόγιας

1 πρέζα κουρκουμά

1 κλωνάρι δενδρολίβανο

5 σπυριά μπαχάρι

1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Απαιτούνται

Σπάγγος

Λαδόκολλα

Αλουμινόχαρτο

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σάλτσας και τα αφήνουμε για 8 ώρες σκεπασμένα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Μανιάτικο 1Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το ανοίγουμε με το μαχαίρι.

Στρώνουμε στον πάγκο μας μια λαδόκολλα και απλώνουμε το κρέας.

Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια του αλάτι, πιπέρι και την θρούμπη

maniatiko-2και στο κέντρο στρώνουμε τις ντομάτες, τα σκόρδα, το τυρί, το σέλινο και τις πιπεριές

Διπλώνουμε με προσοχή το κρέας σε ρόλο και το δένουμε σφιχτά με τον σπάγκο για να μην ανοίξει.

Μανιάτικο 3Περιλούζουμε το ρολό με την σάλτσα.

Το τυλίγουμε με την λαδόκολλα και καλύπτουμε με το αλουμινόχαρτο.

Μανιάτικο 4Το βάζουμε στην γάστρα και κλείνουμε το καπάκι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 2 – 2,5 ώρες. Αν έχουμε ξυλόφουρνο το σιγοψήνουμε για 3 ώρες.

Λίγο πριν το τέλος ανοίγουμε το καπάκι και ξετυλίγουμε προσεκτικά το ρολό από το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα ώστε να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές «λουσμένες» με την σάλτσα του μανιάτικου. Το όνειρο…..

 

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τετάρτη 17 Μαΐου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 17 Μαΐου 2023