Κάθε καλοκαίρι μέσα σε όλα τα άλλα, δε λησμονώ ένα από τα πιο αγαπημένα μου φρούτα, το σύκο..
Αν και αρέσει να τρώγεται ωμό και φρέσκο ή το γλυκό κουταλιού να ξετρελαίνει τους πολλούς, εγώ όπως συνηθίζω θα πρωτοτυπήσω παρουσιάζοντας την εκπληκτική μαρμελάδα σύκου. Με τη Σοφία μου παρέα τη φτιάξαμε στο φούρνο. Η αναλογία είναι 1 κιλό σύκα προς ½ κιλό ζάχαρη. Εναλλακτικά για πιο σύντομα (στον μισό χρόνο περίπου) μπορεί να γίνει και στην κατσαρόλα.
Μαρμελάδα φούρνου σύκο
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
1 κιλό σύκα
½ κιλό ζάχαρη.
Εκτέλεση:
Τεμαχίζουμε τα σύκα και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Δεν χρειάζεται ανακάτεμα.
Στο φούρνο θέλει μια ώρα περίπου ψήσιμο το κάθε κιλό. Αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
Αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα.
Καλή σας επιτυχία.
Σ.Σ.: Εμείς κάναμε 4 κιλά και χρειάστηκε περίπου 4 ώρες. Τα εύσημα στην γυναίκα μου τη Σοφία.