Ρυζόγαλο της μαμάς Βούλας – Γεύση που αγαπάμε

Ρυζόγαλο

Το ρυζόγαλο είναι γεύση που αρέσει και είναι χαραγμένη στο Dna μας. Ότι καλύτερο για πρωινό ή ελαφρύ βραδινό με μπόλικη κανέλα, που είναι αντιοξειδωτική.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το φρέσκο γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο ή  κατσικίσιο και το άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια ότι καλύτερο για την υφή της κρέμας.

Το μυστικό για το ρυζόγαλο είναι να το δροσίσουμε στο ψυγείο και τη στιγμή που το σερβίρουμε να το πασπαλίζουμε με κανέλα. Διαφορετικά η κανέλα χάνει το άρωμά της υγραίνεται και το αποτέλεσμα δεν αρέσει.

Με την κανέλα μπορούμε να κάνουμε το σχήμα της καρδιάς ή ότι άλλο θέλουμε. Μπορούμε ακόμα να σερβίρουμε το μπολ με το ρυζόγαλο πάνω σε ξύλο ή μεγάλο πιάτο και να δημιουργήσουμε με την κανέλα το σχήμα του κουταλιού.

Πως θα γίνει αυτό … απλά βάζουμε το κουτάλι γυρισμένο στο ξύλινο δίσκο ή στο πιάτο και ρίχνουμε ολόγυρα μπόλικη κανέλα. Αφαιρούμε το κουτάλι και έχουμε το σχήμα… στο πιάτο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με διάφορα μικροαντικείμενα.

Ρυζόγαλο της μαμάς Βούλας 1

Ρυζόγαλο της μαμάς Βούλας

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξείδι

Υλικά

1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο

1  φλιτζάνι τσαγιού  ζάχαρη

1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ περασμένο από το μούλτι

2φλιζ. τσ. νερό για το βράσιμο του ρυζιού

1 βανίλια

2 κ. σ. άνθος αραβοσίτου βανίλια

Για το πασπάλισμα

κανέλα Κεϋλάνης

Ρυζόγαλο της μαμάς Βούλας

Τρόπος παρασκευής

Σε μια μικρή κατσαρόλα σκεπάζουμε το ρύζι με  κρύο νερό και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να απορροφηθεί όλο το νερό θα υπολογίσετε περίπου 10 λεπτά.

Σε άλλη κατσαρόλα αρχίζουμε να ζεστάνουμε το γάλα.

Πριν αρχίσει να πάρει βράση  προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε το μισοβρασμένο ρύζι. Βράζουμε με για 20 – 25 λεπτά εξαρτάται πως θέλουμε να είναι το ρύζι al dente ή καλά βρασμένο.

Στο τέλος, προσθέτουμε  το άνθος αραβοσίτου αφού πρώτα το έχουμε διαλύσει σε ελάχιστο νερό

Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώσπου να πήξει ελαφρά.

Πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα που να φθάνει μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει το ρυζόγαλο.

 Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζόγαλο να σταθεί για 5 λεπτά,

Το  μοιράζουμε σε μικρά μπολάκια και αφού κρυώσουν τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Μόλις τα βγάζουμε από το ψυγείο τα πασπαλίζουμε με κανέλα Κεϋλάνης.

Προηγούμενο άρθροΣπανακοτσουκνιδοκρεμμυδοτυρόπιτα. Κάθε συλλαβή ..μπουκιά και συχώριο!
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου 2020