Μαρέγκες Τήνου – Η πιο εύκολη συνταγή

Μαρέγκες

Μαρέγκες ή μπεζέδες είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα. Μπορούμε με το κορνέ να τους δώσουμε πολλά σχήματα ανάλογα με τη χρήση τους.

Μπορούμε να τις κάνουμε σαν φωλίτσες και να τις γεμίσουμε με κρέμα και φρουτάκια σαν πάβλοβα ή να γίνουν μικρά γλυκάκια μπουκίτσες σε χαρούμενα χρώματα. Οι μαρέγκες συνηθίζονται πολύ στις γιορτές αλλά και σε επετειακά γεγονότα της ζωής μας γεννήσεις, βαπτίσεις, γάμους.

Είναι το γλυκάκι της χαράς αλλά έχει ένα ακόμα μυστικό μπορεί να γίνει θαυμάσιο διακοσμητικό μέσα στα γυάλινα δοχεία. Βέβαια στο τρόπο παρασκευής τους πρέπει να προσέξουμε δυο τρία πράγματα που σας τα αναφέρουμε. Τα αυγά θα πρέπει φρέσκα και σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες τουλάχιστον.

Οι μαρέγκες ή μπεζέδες, πρέπει απέξω να είναι σαν τραγανός αφρός που λιώνει στο στόμα και μέσα να έχουν μαστιχωτή υφή. Σαν δωράκια είναι ευπρόσδεκτα από όλους.

Μαρέγκες Τήνου 3

Μαρέγκες Τήνου

Από τον Αντώνη Φόνσο, Αρτοποιείο Σπιτικό, Τήνος

Υλικά

6 ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου

2 πρέζα αλάτι ψιλό

240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

240 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη

Μαρέγκες Τήνου

Τρόπος παρασκευής

Σε πολύ καθαρό κάδο του μίξερ, ρίχνουμε τα ασπράδια με το αλάτι και χτυπάμε αρχικά σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα, που επίσης πρέπει να είναι πεντακάθαρο, μέχρι η μαρέγκα να γίνει σαν κρέμα με κορφούλες που στέκονται.

Μαρέγκες Τήνου 2Χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ ρίχνουμε αργά τη ζάχαρη. Ανεβάζουμε τη ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα μας.

Το τεστ για να δούμε αν είναι έτοιμη η μαρέγκα είναι όπως λένε οι Ιταλοί κλασικά γυρνάμε τον κάδο χωρίς να πέφτει η μαρέγκα.

Απαλά με τη μαρίζ «διπλώνουμε» την μαρέγκα και κοσκινίζουμε ανάμεσά της την άχνη ζάχαρη.

Βάζουμε τη μαρέγκα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και δημιουργούμε το σχήμα που θέλουμε χρησιμοποιώντας τις ανάλογες μύτες ζαχαροπλαστικής.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 100ο C ψήνουμε τις μαρέγκες στον αέρα για 1 ώρα να στεγνώσουν καλά.

Οι μαρέγκες είναι έτοιμες όταν ξεκολλάνε εύκολα από το χαρτί διαφορετικά πρέπει να τα ψήσουμε λίγο ακόμη.

Οι μαρέγκες διατηρούνται σφραγισμένες σε γυάλινο βάζο κλεισμένο ερμητικά.

Μικρά μυστικά

Τις μαρέγκες πρέπει να τις αφήσετε να κρυώσουν καλά σε μια σχάρα για να είναι εντελώς στεγνές και τότε τα βάλουμε στο γυάλινο δοχείο.

Δεν πρέπει να βάλετε τις μαρέγκες στο ψυγείο γιατί υγραίνονται.

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Αυξημένος ο κίνδυνος γλαυκώματος λόγω της ρύπανσης του αέρα
Επόμενο άρθροΑγριογούρουνο κοκκινιστό – Από την Ελένη Μπρούφα