Αγαπημένη γευστική δημιουργία της απόδρασης … όπως λέει η φίλη μου η Ελένη.
Οι γαρίδες είναι χωρίς αμφιβολία από τα πιο δημοφιλή θαλασσινά που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους, αφού μπορούμε να τις μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους. Ο συνδυασμό με ζυμαρικά τις απογειώνει, αφού η συνταγή της Ελένης μας δίνει όλα τα μυστικά για ένα τέλειο μπισκ γαρίδας, οπότε η γαριδομακαρονάδα μας γίνεται απογειωτική.
Από πλευράς διατροφικής αξίας οι γαρίδες είναι πλούσιες σε θρεπτική αξία και φτωχές σε θερμίδες, οπότε ένας λόγος παραπάνω για να είναι αγαπημένες. Περιέχουν ιώδιο που δεν το βρίσκουμε εύκολα σε άλλες τροφές. Οι γαρίδες έχουν πάνω από 20 βιταμίνες και μέταλλα όπως σελήνιο, σίδηρο φώσφορο, μαγκάνιο, ψευδάργυρο και Ω3 και Ω 6 λιπαρά οξέα.
Η φίλη μου η Ελένη μας «χαρίζει» τη συνταγή της γιαγιάς της που ζούσε σε ένα αρχοντικό του Παλαιού Φαλήρου, πριν γίνουν οι παραλιακές πολυκατοικίες, στον Φλοίσβο.
Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι γαριδομακαρονάδες γιατί μου θυμίζουν ξένοιαστες διακοπές και αποδράσεις δίπλα στη θάλασσα, που συχνά ανακαλώ στη μνήμη μου.
Γαριδομακαρονάδα της Ριβιέρας
Από την Έλενα Κοσσυφίδου, δεινή μαγείρισσα, Γλυφάδα
Υλικά
500 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες Νο 2
1 κιλό λιγκουίνι
5 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. βασιλικό φρέσκο ή ξερό
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια
Για το γαρνίρισμα
Φρέσκα πράσινα σπαράγγια
ή
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για το ζωμό μπισκ
100 γρ. κελύφη γαρίδας
100 ml μπράντυ ή κρασί ασύρτικο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1/2 φινόκιο, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 lt νερό
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα ετοιμάζουμε το μπισκ γαρίδας.
Σε μεγάλη κατσαρόλα που ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 2 κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κελύφη από τις γαρίδες και τις σοτάρουμε.
«Σβήνουμε» με το κρασί ή το μπράντυ και αφού εξατμισθεί το αλκοόλ ρίχνουμε τα λαχανικά, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά μαγειρεύοντας για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Αμέσως μετά σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό γαρίδας στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες καθαρισμένες αφαιρώντας το εντεράκι στην πλάτη τους και τις πλένουμε καλά. Τις σουρώνουμε και αμέσως μετά τις περνάμε με το ελαιόλαδο και ρίχνουμε πιπέρι και αλάτι.
Σε βαθιά κατσαρόλα τις σοτάρουμε γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές με λαβίδα.
Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα τις βγάζουμε σε μια πιατέλα και τις κρατάμε ζεστές.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τις ντομάτες, το βασιλικό, το ελαιόλαδο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζωμό από τις γαρίδες και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 10 λεπτά να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε τα λιγκουίνι και βράζουμε ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Ρίχνουμε και τις γαρίδες και κρατάμε κάποιες για γαρνίρισμα μαζί με τις κορφούλες από τα σπαράγγια και σερβίρουμε.