Τα φασόλια γίγαντες είναι όσπρια υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλών θερμίδων. Αποτελούν πλούσια πηγή μετάλλων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και φολικού οξέος.
Τώρα με τις πρώτες δροσιές είναι ότι καλύτερο με ένα κόκκινο ρωμαλαίο κρασί όπως το αγιωργίτικο ή ξινόμαυρο είναι ότι καλύτερο. Οι γίγαντες «δένουν» αρμονικά με φιλέτο ρέγγας καπνιστής, σολομό, γαύρο μαρινάτο αλλά και με σουτζούκι, λουκάνικα. Για να διατηρήσουν τα ευεργετικά στοιχεία για τον οργανισμό μας τα όσπρια δεν θέλουν γαλακτοκομικά άρα ξεχάστε τη φέτα … Το ζεστό ψωμί ή το φρυγανισμένο τους πάει τρέλα.
Στο Σοφικό, κοντά στην Κόρινθο είναι το «The Ranch» μια περιοχή με αναπαράσταση ενός αμέρικάνικου ράντζου, που το καλοκαίρι είναι παιδική κατασκήνωση αλλά τον χειμώνα μεταμορφώνεται σε ξενώνα. Εμπειρία να περάσεις ένα Σαββατοκύριακο με ή χωρίς παιδιά. Το σίγουρο είναι ότι θα φας καλά και οι μπουφέδες ιδιαίτερα πλούσιοι. Ξεχώρισα τους γίγαντες που τους φτιάχνουν στη γάστρα στον ξυλόφουρνο… απίθανη γεύση που έγραψε.
Τη συνταγή την αφιερώνω στο φίλο μου τον Βασίλη Σιμόπουλο, δημοσιογράφο του Έμβολου γιατί του αρέσει πολύ…
Γίγαντες στη γάστρα
Από το «The Ranch», Σοφικό Κορινθίας
Υλικά για 6 άτομα
350 γρ. φασόλια Γίγαντες Πρεσπών
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. ολόκληρα ντοματάκια φρέσκα ή κονσέρβας
1 μάτσο ψιλοκομμένο άνηθο
¼ φλιτζάνι τσίπουρο
2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Γλυκιά πάπρικα
Τρόπος Παρασκευής
Μουσκεύουμε τους γίγαντες σε κρύο νερό για όλη τη νύχτα.
Αλλάζουμε νερό τουλάχιστον 2 φορές.
Τα στραγγίζουμε.
Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 1 λίτρο κρύο νερό. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν για 7-8 λεπτά.
Σπάμε τα ντοματάκια σε κομμάτια και βράζουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε αν χρειαστεί 1 φλιτζάνι καυτό νερό.
Στραγγίζουμε τους γίγαντες και κρατάμε το ζωμό.
Βάζουμε τους γίγαντες στη γάστρα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη σάλτσα ντομάτα, το μέλι και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό των φασολιών και σκεπάζουμε τη γάστρα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε με προσοχή τη γάστρα και ρίχνουμε το ούζο, το αλάτι, τα πιπέρια, τον άνηθο και αν χρειάζεται λίγο καυτό νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο πάπρικα γλυκιά και αφήνουμε για 10 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματα.
Σερβίρουμε τους γίγαντες.