Το ρυζόγαλο είναι από τα αγαπημένα γλυκά των Μεσογειακών λαών. Ένα από τα καλύτερα το δοκίμασα στη Λέρο, το νησί που έχω πάντα στην καρδιά μου, για την μοναδική ομορφιά του και κυρίως για τους ανθρώπους τους. Είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι, αγαπούν τον τόπο τους, αγαπούν αυτό που κάνουν και έχουν ευαισθησίες και καλλιτεχνική τάση που εκφράζεται μέσα από τις μαγειρικές τους, μέσα από τα έργα τους.
Από τους ανθρώπους που ξεχώρισα στη Λέρο η οικογένεια του Μικέ, που έχει το ωραιότερο αρτοποιείο του νησιού, με αυτά τα φοβερά επτάζυμα παξιμάδια και την οικογένεια της Άννας Καρπαθάκη, που στο πανέμορφο Παντέλι, πάνω στη θάλασσα στο σπίτι της γιαγιάς της που «στέκει» εκεί από το 1897, με έντονο το γαλάζιο και το λευκό χρώμα, δημιουργεί γλυκά αριστουργήματα.
Η Άννα με εξαιρετικής ποιότητας υλικά δημιουργεί «γλυκά ποιήματα», όπως αμυγδαλωτά, γλυκά του κουταλιού ονείρου, λικέρ απίθανα και το πιο πρόσφατο που δοκίμασα είναι αυτό από γκαβάφας, το περίεργο φρουτόδενδρο που ευδοκιμεί στο νησί φερμένο από άλλη ήπειρο…
Το ευχάριστο είναι ότι η κόρη της η Γεωργία, ένα χαρισματικό κορίτσι συνεχίζει την παράδοση. Επίσης στη «Γλυκειά Λέρο», μπορείτε να διαλέξετε πανέμορφες ξύλινες δημιουργίες με καραβάκια και θαλασσινά θέματα … και να σας θυμίζουν ανέμελες στιγμές του καλοκαιριού… Συνηθίζω να το κάνω και να τα «εκθέτω» στο μπαλκόνι μου ή στο γραφείο μου πιστέψτε με είναι αγχολυτικό…
Ρυζόγαλο από τη «Γλυκειά Λέρο»
Από την Άννα Καρπαθάκη, Παντέλι Λέρου
Υλικά
500 ml φρέσκο γάλα
1 κούπα ρύζι γλασέ
4 κούπες νερό εμφιαλωμένο
1 πρέζα αλάτι
2-3 κ.σ. ζάχαρη
2 βανίλιες φυσικές ή ξύσμα από ένα μανταρίνι
Για το πασπάλισμα
Κανέλα Κευλάνης σε σκόνη
Ξύσμα από 1 μανταρίνι, ακέρωτο
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε το νερό σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ξεπλένουμε το ρύζι με τρεχούμενο νερό μέσα σε σουρωτό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το νερό που κοχλάζει . Το σιγοβράσει για 8-10 λεπτά μέχρι να μείνει σπυρωτό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, τις βανίλιες και τη ζάχαρη ανακατεύοντας πολύ καλά.
Συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να πήξει το ρυζόγαλο. Πρέπει να προσέχουμε μην μας κολλήσει
Το χειμώνα που τα μανταρίνια είναι άφθονα αντικαθιστούμε τις βανίλιες με μανταρίνια.
Όταν πήξει το ρυζόγαλο προσθέτουμε το ξύσμα μανταρινιού και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το ρυζόγαλο στο ψυγείο να δροσίσει για 1-2 ώρες σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη.
Αφού βγάλουμε από το ψυγείο το πασπαλίζουμε με κανέλα και με ξύσμα μανταρινιού για επιπλέον άρωμα.