Η αγαπημένη μου φίλη Έφη Γιαλούση, γνωστή chef, δημοσιογράφος γεύσης και συγγραφέας, με μεγάλη θητεία στον κόσμο της εστίασης, μου έδωσε τη συνταγή της φανουρόπιτας, όπως την έφτιαχνε η μανούλα της η κυρία Στέλλα.
Εθιμικά η Έφη, φτιάχνει και σήμερα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, αυτή τη φανουρόπιτα που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της μαμάς της. Μάλιστα η Έφη που λάτρευε τη μαμά της, πάντα μας θυμίζει «Μην συγχωρείτε ποτέ όποιον προσβάλει τη μνήμη των νεκρών μας».
Η συνταγή είναι φτιαγμένη με 11 υλικά, εθιμικά και πιστεύουμε ότι μόλις αγιαστεί από τον ιερέα, την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου θα σας φανερώσει ότι επιθυμείτε… Με το καλό λοιπόν…
Φανουρόπιτα της Στέλλας
Μια συνταγή της Στέλλας Γιαλούση, από τη Μυτιλήνη
Υλικά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
Χυμός 5 πορτοκαλιών
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζάνι σταφίδες
2 σφηνάκια κονιάκ
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
6 φλιτζάνι αλεύρι ανακατεμένο με 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, κοσκινισμένο
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Σε μια μεγάλη λεκάνη αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, τις σταφίδες, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και γαρίφαλο.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια στρογγυλή φόρμα 22-25 εκατοστών, την πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η φανουρόπιτα και να μην κολλάει στο δοκιμαστικό ξυλάκι.
Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο σκεπάζουμε 5 λεπτά και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει για 45 λεπτά τουλάχιστον.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και μόλις κρυώσει βάζουμε στη βάση μια λαδόκολλα και ολόγυρα σπάγγο, για πιο ωραία εμφάνιση στην εκκλησία.