Μοναστηριακά κουλουράκια πορτοκαλιού – Πανεύκολα και νηστίσιμα

Μοναστηριακά κουλουράκια πορτοκαλιού

Το φαράγγι του Λούσιου, λίγο μετά την πανέμορφη Δημητσάνα έχει πολλά να μας διηγηθεί για την ιστορία του και τα μοναστήρια του. Το γεωγραφικό του ανάγλυφο προσομοιάζει με αυτό του Αγίου Όρους, έτσι θα ακούσετε να το αποκαλούν Άγιο Όρος της Πελοποννήσου.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Την άνοιξη είναι πανέμορφα και αξίζει να πάτε μέχρι εκεί. Το σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιαστείτε.

Ήχοι της φύσης υπέροχοι … και ο Λούσιο ορμητικός να διασχίζει τη χαράδρα…  Την περιήγησή μας την ξεκινήσαμε από την ιστορική Μονή Φιλοσόφου και αφού προσκυνήσαμε μας περίμενε καφές μοναστηριακός, νερό δροσερό και ένα κουλουράκι πορτοκαλιού για τον καθένα…

Γεύση μοναδική και τόσο αρωματική.

Δημητσάνα Μοναστήρια Η Μονή Φιλοσόφου η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου του 17ου αιώνα
Η Μονή Φιλοσόφου, η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου του 17ου αιώνα, βρίσκεται στο χείλος της χαράδρας του ποταμού Λούσιου, και λίγο πιο κάτω βρίσκεται είναι η παλαιά μονή με τον Ναό του 10 αιώνα.

Ζήτησα την συνταγή και αμέσως μου την έδωσαν με ένα χαμόγελο …

Τοπίο μοναδικό για περίσκεψη… δεν ήθελα να φύγω κάθισα περίπου μια ώρα ατενίζοντας το φαράγγι και περπάτησα μέχρι την Παλαιά ερειπωμένη μονή… Απέναντι μέσα στην κοιλότητα των βράχων η Μονή Προδρόμου. Θέα συγκλονιστική…

Δημητσάνα Μοναστήρια Η Μονή Φιλοσόφου η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου του 17ου αιώνα 2
Η Μονή Φιλοσόφου, η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου του 17ου αιώνα, βρίσκεται στο χείλος της χαράδρας του ποταμού Λούσιου, και λίγο πιο κάτω βρίσκεται είναι η παλαιά μονή με τον Ναό του 10 αιώνα.

Κάποιες τέτοιες στιγμές έρχεσαι πιο κοντά στο Θείο… αξίζει να πάτε … Θα ενθουσιάστείτε…

Δημητσάνα Μοναστήρια 223

Μοναστηριακά κουλουράκια πορτοκαλιού

Από τη Μονή Φιλοσόφου στο Λούσιο

Υλικά

 240 ml  ηλιέλαιο

240 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από 4 πορτοκάλια ακέρωτα

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

280 γρ. ζάχαρη άχνη

2 βανιλίνες

800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.γ. baking powder

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

Δημητσάνα Μοναστήρια 223

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη που έχουμε ανακατέψει με τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα.  Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε ένα σφηνάκι χυμού πορτοκαλιού ή νερού ανακατεύουμε τη σόδα μέχρι να διαλυθεί.

Στο μπολ προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι που έχουμε ανακατέψει με το baking powder και τέλος τη σόδα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.

Πλάθουμε τα κουλουράκια και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Στο μοναστήρι κάνουν κορδόνια τη ζύμη και σχηματίζουν πλεξούδες.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε σε απόσταση μεταξύ τους τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Βγάζουμε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα αραδιάζουμε σε μια σχάρα στον πάγκο της κουζίνας μας να κρυώσουν καλά χωρίς να τα σκεπάσουμε για να παραμείνουν τραγανά.

Τα διατηρούμε σε γυάλες ερμητικά κλειστές.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή 5-2-2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2023