Η δραματική πτώση του χρηματιστηρίου που αποδιαλύει τις τράπεζες – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την …έξοδο από τα μνημόνια, την ώρα που ο πρωθυπουργός προπαγανδίζει το δήθεν έργο του και τα οράματά του στη ΔΕΘ, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία διολισθαίνει συνεχώς και καταδεικνύει την αληθινή πραγματικότητα. Χθες, επί παραδείγματι, δέχθηκε ένα νέο πλήγμα, πέφτοντας κάτω και από τη στήριξη των 689 μονάδων, με το γενικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 1,66%. Ο δε δείκτης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με νέα πτώση (1,39%) κι ο τραπεζικός με απώλειες 6, 65%(!!!).

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πρωτοφανή κατάρρευση των τραπεζών. Η δε κατάρρευση αυτή σημαίνει τεράστιο πλήγμα στην ελληνική αγορά, σχεδόν ίδιο με την κατάσταση που βιώσαμε στην κορύφωση της κρίσης.

Προσέξτε

Οι τράπεζες, μέσα σε 11 συνεδριάσεις έχει χάσει περισσότερες από 200 μονάδες. Για να το κάνουμε λιανά, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λιγότερες από 2 εβδομάδες έχει χάσει πιο πολύ από το 27% της αξίας τους. Το ένα τέταρτο της αξίας τους!!!

Κι όταν οι τράπεζες που αποτελούν σηματωρό της ελληνικής οικονομίας, πορεύονται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, τι πρέπει να περιμένει κάποιος για τις άλλες επιχειρήσεις;

Η εικόνα της κατάρρευσης των τραπεζών ασφαλώς δεν μένει κλεισμένη στα ελληνική στεγανά και κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου. Οι δε εκτιμήσεις που υπάρχουν από τους εγχώριους οικονομικούς αναλυτές αναφέρουν ότι η Ελλάδα και το χρηματιστήριό της δεν αποτελούν επενδυτική επιλογή των «funds», τα οποία πουλάνε άρον άρον ότι διαθέτουν επειδή θεωρούν πως η Ελλάδα είναι «μη επενδύσιμη» χώρα. Σε συνδυασμό με την προοπτική πιθανής πολιτικής αστάθειας από την προεκλογική περίοδο, αλλά και τις εξελίξεις σε Ιταλία και Τουρκία.

Προσέξτε:

Αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας την ώρα που διεθνώς όλο και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, που προκάλεσε τόσα δεινά. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ, μιλώντας στη Deutsche Welle, ανέφερε ότι «σε ορίζοντα πενταετίας είναι πιθανότατη νέα μεγάλη κρίση».

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Νουριέλ Ρουμπινί (που είχε προβλέψει και την παγκόσμια κρίση του 2008 αλλά και την κρίση στη χώρα μας) με άρθρο του στους Financial Times, αναφέρει για νέα κρίση το 2020.

Καταλαβαίνετε τι σημαίνουν αυτά για τη χώρα μας; Τόσο η κατάρρευση του χρηματιστηρίου και του τραπεζικού κλάδου τώρα, όσο κι οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον σε σχέση με την πιθανή παγκόσμια κρίση;

Περί τούτων εμείς δεν ασχολούμαστε. Η κοινωνία δεν ενημερώνεται. Ίσως δεν τη νοιάζει κιόλας. Κι όμως είναι ενδείξεις τόσο των κυβερνητικών παραμυθιών όσο και του τι συμβαίνει στην παγκόσμια κοινότητα. Αλλά, εμείς νοιαζόμαστε περισσότερο με το αν είχε αριθμό η φανέλα που έδωσε η διοίκηση του ΠΑΟΚ στον Καμμένο, αν η Παπακώστα είναι ή όχι ιεροφάντης του καραμανλισμού ή με κάθε είδους παραπολιτική είδηση…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 14 Σεπτεμβρίου 2018
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Νέες πιέσεις του Κογκρέσου προς την Τουρκία για τα F-35
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.