Συνταγή: Λαχανόρυζο – Γεύση της Άνοιξης

Μια εύκολη γευστική δημιουργία, νόστιμη και πολύ θρεπτική αφού το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α, σε ασβέστιο, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην λειτουργία του εγκεφάλου και μας «χαρίζει» λαμπερό δέρμα. Επιπλέον αυτών έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σίσσυ Νίκα
Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το φρέσκο λάχανο έχει λαμπερό χρώμα και πάντα κόβουμε τα εξωτερικά 2 φύλλα για να το χρησιμοποιήσουμε. Το υπόλοιπο αφού το κόψουμε στη μέση και μετά σε κομμάτια το πλένουμε με μπόλικο νερό και ρίχνουμε και ξύδι. Τα αφήνουμε για λίγο σε λεκάνη με νερό και ξύδι και το χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε είτε σε σαλάτα, είτε στους ντολμάδες αλλά και για το λαχανόρυζο που είναι γεύση αγαπημένη.

 

Λαχανόρυζο ανοιξιάτικο

Λαχανόρυζο Γεύση της Άνοιξης

Υλικά

Μισό λάχανο κομμένο σε κομμάτια

1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

2 μέτρια κρεμμύδια ξερά κομμένα σε κομμάτια

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 καρότο σε φετούλες

Μισή σελινόριζα τριμμένη

1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες, αφαιρώντας τους σπόρους

1 κολοκυθάκι σε φετούλες

1 μεγάλη ντομάτα ώριμη τριμμένη

1 ντομάτα σε φέτες αφαιρώντας τους σπόρους

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

Λίγο τζίντζερ φρέσκο τριμμένο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο εκλεκτό

Λαχανόρυζο Γεύση της ΆνοιξηςΤρόπος  παρασκευής

  Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά του φύλλα.

Το πλένουμε από έξω προσεκτικά κόβουμε το κάτω κοτσάνι με μαχαίρι.

Κόβουμε το λάχανο στη μέση και το πλένουμε με τρεχούμενο νερό προσεκτικά. Το «περνάμε» με ξύδι και μετά το κόβουμε σε φέτες.

Σε μια λεκάνη με νερό και ξύδι αφήνουμε τα κομμάτια του λάχανου για 15 λεπτά και μετά είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε.

Σουρώνουμε το λάχανο και το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από τον άνηθο και το τζίντζερ που θα μπει στο τέλος.

Ανάβουμε την κουζίνα και προσθέτουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, την ντομάτα, τον πελτέ, το αλάτι, τα πιπέρια και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλύψει τα λαχανικά και δεν ανακατεύουμε απλά ανακινούμε την κατσαρόλα.

Βράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά και ελέγχουμε με την κουτάλα να μην κολλήσει το ρύζι.

Πέντε λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και το τζίντζερ για να χαρίσουν άρωμα.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Το λαχανόρυζο πάει πολύ και με λεμόνι.

Αν δεν νηστεύουμε αφού αφήσουμε να κρυώσει το λαχανόρυζο μπορούμε να προσθέσουμε γιαούρτι, ανακατεύουμε ελαφρά και απολαμβάνουμε.

Η λιμνούλα με τα νούφαρα στον Εθνικό κήπο της Αθήνας
Η λιμνούλα με τα νούφαρα στον Εθνικό κήπο της Αθήνας
Προηγούμενο άρθροΠρωτομαγιά και μπάρμπεκιου αλλά με τι κάρβουνα; Τα ξύλα για τα καλύτερα κάρβουνα, σύμφωνα με καθηγητή ΤΕΙ
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Τάρτα φράουλα – Γεύση του Μαγιού