Τα γλυκά του κουταλιού μπορεί να περιέχουν πολύ ζάχαρη, αλλά αποτελούν την καλύτερη επιλογή για να κορεστεί η επιθυμία για γλυκό καταναλώνοντας μια μικρή ποσότητα.
Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού για μικρούς και μεγάλους είναι το γλυκό κεράσι και μάλιστα τώρα το καλοκαίρι σε συνδυασμό με το παγωτό.
Η συνταγή δική σας.
Γλυκό κεράσι
από την Φωτεινή Κασσαβέτη – Αλεξάνδρεια Ημαθίας
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πετροκέρασα
350 γρ. κεράσια
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
1 φλιτζάνι καφέ νερό
2 στικ βανίλιας ή 2 βανιλίνες
Χυμό από 4 λεμόνια
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Πλένουμε τα κεράσια και βγάζουμε τα κοτσάνια.
Βάζουμε τα κεράσια στο μπολ και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα σκεπάζει.
Ρίχνουμε το φρέσκο χυμό λεμονιού και τις 2 λεμονόκουπες και τα αφήνουμε για 2 ώρες να «σφίξουν».
Τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό.
Με το ειδικό εργαλείο ή με την ανάποδη μιας φουρκέτας αφαιρούμε τα κουκούτσια, πάνω από το μπολ για να συγκεντρώσουμε το χυμό και τα κουκούτσια των κερασιών. Αμέσως μετά ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το 1 φλ. του καφέ νερό και κρατάμε το νερό, για να το χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε σε στρώσεις εναλλάξ τα κεράσια και την ζάχαρη και ρίχνουμε το νερό που κρατήσαμε από τα κουκούτσια.
Τα αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο για να βγάλουν τα κεράσια τους χυμούς τους.
Την επόμενη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μην μας λιώσει. Απλά ανακινούμε λίγο την κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, για να μην μας φουσκώνει και με μια τρυπητή κουτάλα, ξαφρίζουμε την επιφάνεια του γλυκού.
Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και μετά αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει τελείως, για τουλάχιστον 7 – 8 ώρες.
Στη συνέχεια, ή την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας μέσα τις βανίλιες και το χυμό από ένα λεμόνι, για 10΄ περίπου, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι μας.
Αφού βγάλουμε το γλυκό από τη φωτιά, ανακινούμε την κατσαρόλα κυκλικά κρατώντας την από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και το βάζουμε σε βάζα που έχουμε ζεστάνει στον φούρνο για 40 λεπτά στους 80 βαθμούς.
Αν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι το σιρόπι έδεσε σωστά, στάζουμε μία σταγόνα στο νύχι μας, αν τρέξει δεξιά – αριστερά θέλει κι άλλο δέσιμο, ενώ αν στέκεται είναι δεμένο.