Το πετιμέζι και η αυθεντική ζαχαροπλαστική του Πηλίου πάνε χέρι χέρι. Η παράδοση χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Εθιμικά κάθε τέτοια εποχή στα σπίτια φτιάχνονταν το πετιμέζι. Το σκούρο αυτό παχύρευστο ελιξίριο, «το μέλι των Κενταύρων», όπως το έλεγαν αποτελούσε, τη μοναδική σχεδόν γλυκαντική ουσία που είχαν στη διάθεσή τους οι νοικοκυρές της Ζαγοράς. Αργότερα εξοστρακίστηκε από τη ζάχαρη.
Όμως πρόσφατα κέρδισε επάξια τη θέση του στη κουζίνα και τη ζαχαροπλαστική. Το εξαιρετικό του άρωμα, οι θεραπευτικές του ιδιότητες και η αναγνωρισμένη πλέον θρεπτική του αξία έκαναν το πετιμέζι μια ξεχωριστή τροφή για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Οι τηγανίτες, οι λουκουμάδες, το γιαούρτι δένουν αρμονικά με το πετιμέζι όπως και τα κουλουράκια. Είναι ιδανικό για ντρέσινγκ σε σαλάτες, το μαρινάρισμα των κρεάτων πριν το ψήσιμο καθώς και το μαγείρεμα γλυκόξινων γεύσεων.
Στο εργαστήριο του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Ζαγοράς, τα κληροδοτημένα από τις προηγούμενες γενιές βιώματα των γυναικών, συναντούν την ποιότητα με σκοπό την παραγωγή Πετιμεζιού. Σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται τα φιρίκια ΠΟΠ του Συνεταιρισμού. Το πετιμέζι είναι έτοιμο μετά από 3 ημέρες. Είναι το καλύτερο πετιμέζι που έχω δοκιμάσει. Δίπλα στη γραβιέρα είναι όνειρο… με ενθουσίασε. Προμηθεύτηκα 5 μπουκάλια και το χρησιμοποιώ παντού γιατί έχει εξαιρετικό άρωμα, χρώμα και γεύση.
Πηλειορίτικα Κουλουράκια με πετιμέζι
Από το Αγροτουριστικό Συνεταιρισμού Γυναικών Ζαγοράς
Υλικά
1 κούπα τσαγιού πετιμέζι
1κούπα τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
¾ κούπας τσαγιού ζάχαρη
½ κ.γ κανέλα σε σκόνη
½ κ.γ γαρύφαλλο σε σκόνη
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ. baking powder
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
Τρόπος παρασκευής
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το πετιμέζι και το χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε διαλύσει τη σόδα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι να πάρει αέρα και το προσθέτουμε στο κάδο μαζί με το baking powder, τη κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τοιχώματα του κάδου.
Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά.
Βγάζουμε τα κουλουράκια και ξεχειλίζει άρωμα η κουζίνα μας.
Δεν τα σκεπάζουμε για να παραμείνουν τραγανά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και για να τα διατηρήσουμε τα κλείνουμε σε μεταλλικά κουτιά.