Οι σαλάτες μπορούν να γίνουν και πολύ νόστιμα κυρίως πιάτα όχι μόνο όταν κάνουμε δίαιτα αλλά και όταν θέλουμε να φάμε πιο υγιεινά… Όπως αυτή η σαλάτα που έχει στήθος κοτόπουλο και ένα απίθανο συνδυασμό από λαχανικά υψηλής διατροφικής αξίας.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε με και ξηρούς καρπούς καρύδια, αμύγδαλα, πασατέμπο ή ακόμα και αποξηραμένα γκότζι μπέρυ ή σύκα που είναι υπερτροφές, οπότε η σαλάτα μας πλημμυρίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Κοτόπουλο σαλάτα με βαλεριάνα και σάλτσα γιαουρτιού
Από το Σπύρο Νάκο executive chef
Υλικά
1 στήθος κοτόπουλο
80 γρ μπέικον χοντροκομμένο
500 γρ βαλεριάνα φρέσκια
200 γρ μαρούλι
10 ντοματάκια
4 – 5 ραπανάκια σε φέτες
Βαλσάμικο σάλτσα
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Χυμό από ένα Λεμόνι
2 κ.σ Μέλι
1 κ.σ Μουστάρδα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για το ντρέσινγκ γιαουρτιού
1 κ.σ μέλι
100 γρ γιαούρτι
Χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι
Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια και βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, μια κουτάλια της σούπας μέλι, το χυμό από ένα λεμόνι, μια κουτάλια μουστάρδα, λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πλένουμε καλά την βαλεριάνα και το μαρούλι, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια με το χέρι και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα το ραπανάκι που είναι κομμένο σε φέτες και τα ντοματίνια που είναι κομμένα στην μέση.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και το σοτάρουμε σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Όταν αρχίζει να ασπρίζει το κοτόπουλο ρίχνουμε μέσα την μαρινάδα του και το μπέικον που είναι κομμένο σε κυβάκια. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα το κοτόπουλο. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ βάζοντας σε ένα μπολ το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Βάζουμε στο πιάτο το κοτόπουλο που έχουμε σοτάρει, ρίχνουμε λίγο σάλτσα από βαλσάμικο ξύδι, από πάνω βάζουμε τη σαλάτα που είδη έχουμε ετοιμάσει και ραντίζουμε με το ντρέσινγκ.
Αν θέλουμε μπορούμε να μαρινάρουμε την σαλάτα ολόκληρη μέσα στο μπολ και μετά να σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο.